Buitenlandse toeristen op Bali zijn te vaak betrokken bij verkeersongevallen en verkeersovertredingen. De politie roept auto- en scooterverhuurbedrijven daarom op goed te controleren of toeristen over de juiste documenten beschikken om een voertuig te mogen besturen. 


Auto- en scooterverhuurbedrijven krijgen ook het dringende advies huurders, en dan met name buitenlandse toeristen, te informeren over de verkeersregels op het eiland. 


Het meest recente verkeersongeval gebeurde op maandagmiddag (16/1/2023). Een auto met vier Russische inzittenden - een van hen bestuurde het voertuig - viel in een 25 meter diep ravijn in Buleleng. Het viertal werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 


De toeristen hadden een auto gehuurd in Denpasar en wilden naar Buleleng reizen dat in het noorden van Bali ligt. Daarbij maakten zij gebruik van Google Maps. De online kaartendienst leidde het viertal echter naar een steile, smalle weg. De bestuurder reed een ravijn in, vermoedelijk doordat de remmen het niet meer deden. 


Lokale verkeersregels


Aan Indonesische media vertelt politiewoordvoerder Stefanus Satake Bayu Setianto dat veel buitenlandse toeristen niet bekend zijn met de lokale verkeersregels. Het is volgens hem daarom zeer belangrijk dat auto- en scooterverhuurbedrijven klanten uit binnen- en buitenland informeren over de geldende verkeersregels. 


Ook dienen zij huurders erop te wijzen dat regels er zijn om opgevolgd te worden. Zo is het gebruik van een telefoon tijdens het rijden ook in Indonesië niet toegestaan. Verder zijn bestuurders van een voertuig verplicht altijd hun rijbewijs bij zich te hebben, veiligheidsgordels te dragen en een helm (scooterbestuurders). 


Dodelijke ongelukken


Toeristen die lange afstanden willen afleggen, krijgen het dringende verzoek gebruik te maken van de diensten van een lokale chauffeur die bekend is met de wegen op Bali en de verkeerssituatie op het eiland. 


Een paar dagen voordat de auto met Russische inzittenden van de weg raakte, overleed een buitenlandse toeriste nadat zij met haar scooter in een 30 meter diep ravijn viel. Volgens de politie raakte zij de controle over het voertuig kwijt. Niet veel eerder kwam een buitenlandse toerist om het leven bij een eenzijdig verkeersongeval in Canggu. De man had geen helm op.