Een Italiaans-Australische voortvluchtige die op de opsporingslijst van Interpol staat, wordt door de Indonesische politie terug begeleid naar Italië. De man werd begin deze maand op Bali gearresteerd na aankomst uit Kuala Lumpur, Maleisië. 


Tijdens een persconferentie zondag (19/2/2023) weigerde de politie de aanwezige pers te vertellen wanneer de 32-jarige Antonio Strangio naar Italië zal vertrekken. Dit vanwege veiligheidsredenen. 


Rode kennisgeving


Strangio, die de Italiaanse en Australische nationaliteit heeft, is al zeven jaar op de vlucht in verband met drugshandel en georganiseerde misdaad. Al die tijd slaagde hij erin onder de radar te blijven. Tot begin februari dit jaar toen hij op de luchthaven van Bali door de Indonesische politie werd gearresteerd op basis van een ‘red notice’ die in 2015 door Interpol is uitgevaardigd.


Strangio zou Italië in 2015 hebben verlaten. Het jaar daarop vaardigde de internationale politieorganisatie Interpol een ‘red notice’ tegen hem uit. Een red notice of een rode kennisgeving is een verzoek aan wetshandhavingsinstanties wereldwijd om een voortvluchtige te lokaliseren en te arresteren. 


Maffia


De Italiaanse justitie verdenkt Strangio van handel van 160 kilogram marihuana. Ook wordt hij ervan verdacht banden te hebben met de ‘Ndrangheta-maffia, een van de belangrijkste criminele organisaties in Italië die wereldwijd actief is. 


De ‘Ndrangheta-maffia’ wordt beschouwd als een van de grootste spelers in de internationale drugshandel.