[Dit artikel is geüpdatet, wijziging link naar website voor aanvraag e-VOA] De Indonesische immigratiedienst heeft geconstateerd dat er nog wat misverstanden bestaan over onder meer de geldigheidsduur van de Electronic Visa On Arrival of e-VOA. Reden voor de dienst om het publiek via haar website hierover opheldering te geven. 


Visumgeldigheid en verblijfsduur


Op haar website zegt de immigratiedienst dat er een verschil bestaat tussen de visumgeldigheid en de verblijfsduur. De geldigheid van de e-VOA verwijst naar de vervaldatum van het visum. Een e-VOA is 90 dagen na uitgifte ervan geldig. Dat betekent dat het visum binnen 90 dagen na uitgifte moet worden gebruikt.


De duur van de e-VOA verwijst naar de maximaal toegestane verblijfsduur. De maximale verblijfsduur van een e-VOA is 30 dagen. Met dit type visum mogen bezoekers dus maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven.  


Voorbeeld


De immigratiedienst legt bovenstaande uit aan de hand van een voorbeeld:


'Een buitenlandse reiziger die zich op het moment van de online aanvraag nog buiten Indonesisch grondgebied bevindt, dient op 20 februari 2023 een aanvraag in voor een e-VOA en ontvangt het visum op dezelfde dag. De deadline voor de buitenlandse reiziger om Indonesië binnen te mogen komen is dus 21 mei 2023.'


'Wat betreft de verblijfsduur van 30 dagen op een e-VOA, die 30 dagen gaan in vanaf het moment dat de immigratiebeambte op de luchthaven, zeehaven of grensovergang van aankomst een stempel in het paspoort heeft aangebracht.'


Verlengen


Een e-VOA kan één (1) keer verlengd worden met 30 dagen. Verlengen van een e-VOA kan online via evisa.imigrasi.go.id. Genoemde website behandelt ook de aanvraag voor een e-VOA. Betalingen kunnen online worden gedaan met een betaalpas of een creditcard. De passen moeten wel zijn opgenomen in het netwerk van Visa, MasterCard of JCB.


Buitenlandse toeristen die hun e-VOA willen verlengen, hoeven voor verlenging dus niet meer naar het dichtstbijzijnde immigratiekantoor. Het enige wat je nodig hebt, is je smartphone en internetverbinding.


Laatste update: 22 februari 2023, 02.04 uur