[Dit artikel is geüpdatet] de Indonesische provincie Papua Pegunungan heeft een gewapende groep een klein vliegtuig in brand gestoken. De piloot, die de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, zou in gijzeling zijn genomen. 


Tentara Pembebasan Nasional Papua Barat TPNPB, de militaire vleugel van Organisasi Papua Merdeka OPM, een beweging die strijdt voor een vrij Papua, heeft de actie opgeëist. Gewapende strijders zouden het vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Susi Air hebben bestormd en in brand gestoken, kort nadat het op dinsdagochtend (7/3/2023) was geland in Paro, een bergachtig gebied in de regio Nduga. 


Schriftelijke verklaring


De piloot zou daarbij in gijzeling zijn genomen. De vijf passagiers, onder wie een jong kind, zijn volgens een TPNPB-woordvoerder vrijgelaten omdat ze inheemse Papua’s zijn. Diverse media schrijven dat de groep in een schriftelijke verklaring heeft gemeld dat de piloot niet zal worden vrijgelaten tenzij Indonesië de onafhankelijkheid van Papua erkent.


In een persconferentie woensdag (8/2/2023) ontkent legerbevelhebber admiraal Yudo Margono alle berichten over een gijzeling. Hij zegt niets te weten over een gijzeling, maar kan de aanwezige pers  niet vertellen waar de piloot en de passagiers op dit moment zijn. 


[Update: De politie heeft alle vijf inzittenden in veiligheid gebracht]


Waar zijn ze?


Tot nu ontbreekt elk spoor van de piloot én de passagiers. De autoriteiten hebben een zoek-en reddingsteam naar het gebied gestuurd om de inzittenden van het Susi Air-vliegtuig op te sporen. Het gebied is afgelegen en alleen per vliegtuig te bereiken. 


Laatste update: 9 februari 2023, 06.28 uur