Buitenlandse toeristen op Bali hebben bij de lokale buurtgemeenschap een klacht ingediend over het hanengekraai. Ze zeggen dat de dieren voor geluidsoverlast zorgen en hun rust verstoren. 


De klacht werd vorige week ingediend door gasten van een homestay in Jimbaran dat in het zuiden van Kuta ligt. Zij vinden het uitermate storend dat de hanen in de buurt al vóór zonsopgang kraaien en dat ze dat ‘s middags ook doen. Het gekraai begint al rond een uur of 4, zeggen de toeristen.


De eerste keer


De homestay waar de toeristen verblijven, bestaat al langere tijd in Jimbaran. Het is echter de eerste keer dat gasten klagen over het gekraai van hanen. 


Indonesische media schrijven dat de Balinezen lachwekkend reageren op het geklaag van de toeristen. Een haan kraait nu eenmaal. Als je dat niet bevalt, spreek dan de haan daarop aan of verblijf in een luxe hotel. 


Blaffende haan


De autoriteiten zijn de eigenaar van de hanen inmiddels al op het spoor. Aan hem werd gevraagd de hanen op een andere plek te houden, maar daar gaat hij niet mee akkoord: ‘Een haan die kraait, is de normaalste zaak van de wereld. Een blaffende haan, dat is pas raar.’