Bij een grote brand in Noord-Jakarta zijn op vrijdagavond (3/3/2023) zeker 17 mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. De brand onstond bij een opslagplaats voor brandstof, eigendom van staatsenergiebedrijf Pertamina. 


De brandstofopslagplaats ligt in het dichtbevolkte gebied Koja, en wordt omringd door woonwijken. Het vuur verspreidde zich van het brandstofdepot naar de nabijgelegen wijk Tanah Merah. 


Op de Indonesische televisie is te zien hoe mensen in de dichtbevolkte buurt in paniek wegrenden, terwijl brandweerlieden bezig waren de vlammen te blussen.  


Scheur pijpleiding


Reddings- en evacuatiewerkzaamheden waren tot laat in de avond nog in volle gang. Ruim twee uur nadat de brand ontstond, slaagde de brandweer erin de brand, die rond 20.20 uur lokale tijd onstond, te blussen. Honderden mensen zijn geëvacueerd. Zeker 50 mensen zijn met brandwonden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. 


Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand, maar uit de eerste bevindingen blijkt dat een scheur in de pijpleiding de brand heeft veroorzaakt. 


Tweede incident


Het brandstofdepot in Noord-Jakarta is de grootste opslagplaats voor brandstof van Pertamina in Indonesië. Het depot heeft een capaciteit van ongeveer 3 miljoen liter olie. Er ligt normaal gesproken een kwart van de nationale brandstofvoorraad opgeslagen. Een woordvoerder van het staatsenergiebedrijf zegt dat de voorraad geen gevaar loopt. 

 

Veertien jaar geleden, in januari 2014, werd het depot in Noord-Jakarta ook al getroffen door een grote brand.