Minister Sri Mulyani van Financiën stelt een diepgaand onderzoek in naar de bezittingen van medewerkers binnen haar ministerie. Dit naar aanleiding van een geweldsmisdrijf dat het luxe leventje dat hooggeplaatste ambtenaren binnen de Indonesische belastingdienst erop nahouden aan de oppervlakte heeft gebracht. 


Een foto van de directeur-generaal van de Indonesische belastingdienst zonder helm op, rijdend op een motor gede ging de afgelopen dagen viraal op internet. Een motor gede, - in Indonesië afgekort met moge - wat letterlijk vertaald grote motor betekent, wordt in Indonesië geassocieerd met rijkdom en status. 


Belasting Rijder


Suryo Utomo, zo heet de directeur-generaal, staat niet alleen op de foto. Tientallen andere belastingfunctionarissen, ook op een moge, volgen hem. Het zijn de leden van ‘Belasting Rijder’, de motorclub van de Indonesische belastingdienst met chapters in onder meer Riau en op Bali. 


Minister Sri Mulyani van Financiën is niet te spreken over de foto. Mulyani zegt dat de dure hobby die de belastingfunctionarissen erop nahouden alleen maar een negatief beeld zal creëren bij het publiek. Hun levensstijl zal volgens haar vragen oproepen over de bron van hun rijkdom. De minister roept Utomo op al zijn bezittingen en vermogen openbaar te maken. 


Vertrouwen


Zelfs al verkreeg Utomo zijn bezittingen, inclusief de moge, op legale wijze en heeft hij zijn motor gekocht van zijn salaris bij de belastingdienst, volgens Mulyani is het voor ambtenaren van de belastingdienst en van het ministerie van Financiën niet gepast om met hun bezittingen te pronken. Dit soort gedrag schaadt het vertrouwen van het volk, aldus de minister. 


Niet alleen roept Mulyani de directeur-generaal van de belastingdienst op zijn bezittingen openbaar te maken, ook verzoekt zij hem de “Belasting Rijder” te ontbinden. 


De zoon van …


Dat medewerkers van de Indonesische belastingdienst in de schijnwerpers staan, is niet zonder reden. Vorige week sloeg de 20-jarige zoon van een afdelingshoofd bij de belastingdienst een 17-jarige jongen in coma. Terwijl zijn vader, Rafael Alun Trisambodo, een discreet leven leidde, pronkte zoonlief maar al te graag met de familiebezittingen op sociale media. Een van die bezittingen betreft een niet bij de belasting aangegeven Jeep Wrangler Rubicon.


Het ministerie van Financiën heeft de afdelingshoofd tijdelijk uit zijn functie ontheven en stelt een intern onderzoek in. Niet veel later diende Trisambodo zijn ontslag in. 


Topje van de ijsberg


Suryo Utomo en Rafael Alun Trisambodo zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn volgens de Indonesische anticorruptiecommissie KPK meerdere regeringsfunctionarissen die zich schuldig maken aan het onvolledig of onjuist aangifte doen van bezittingen. 


De KPK roept de hulp in van het publiek om melding te doen van ambtenaren die een luxueus leven leiden, want, zegt de KPK, het zou wel eens zo kunnen zijn dat hun bezittingen onrechtmatig zijn verkregen en afkomstig zijn van corruptie.


Die oproep vindt gehoor. De pijlen zijn nu gericht op Eko Darmanto, het hoofd van het directoraat-generaal Douane en Accijnzen in Yogyakarta. Er gaan screenshots van zijn Instagram-foto’s viraal waarop te zien is dat hij een voorliefde heeft voor luxe motorfietsen en klassieke auto’s. Het is echter nog niet duidelijk of hij daadwerkelijk de eigenaar is van de voertuigen. 


Ondertussen gaat op sociale media een oproep viraal om geen belastingaangifte te doen en geen belasting te betalen. Het moge duidelijk zijn dat het vertrouwen van het volk in de Indonesische belastingdienst ernstig is geschaad.