Een verbod op de verhuur van motoren aan buitenlandse toeristen, en een einde aan het verstrekken van VoA’s (Visa on Arrival) aan reizigers uit Rusland en Oekraïne. De gouverneur van Bali is helemaal klaar met 'stoute' toeristen. 


Buitenlandse toeristen die de regels op Bali niet serieus nemen, verschijnen steeds vaker in het nieuws. Bijna dagelijks komen berichten voorbij over schaars geklede toeristen die op een motor de wegen op het eiland onveilig maken. 


Vaak rijden ze zonder rijbewijs op zak en dragen ze geen helm. Ook het laten plaatsen van valse kentekenplaten op hun motor lijkt een trend te zijn. 


Motorverhuur


Gouverneur I Wayan Koster maakte tijdens een persconferentie op zondag (12/3/2023) bekend dat er een nieuwe regelgeving aan zit te komen die een einde moet maken aan het wangedrag door buitenlandse toeristen op de Balinese wegen. 


De uitleg van Koster zorgt echter voor veel verwarring. Sommige media melden dat buitenlandse toeristen onder de nieuwe regelgeving geen motor meer mogen huren én besturen op Bali. Reizen mag voortaan alleen nog met een reisagent, in een auto. Andere media schrijven dat de verhuur van motoren aan buitenlandse toeristen nog steeds mogelijk zal zijn, mits verhuur plaatsvindt via een reisbureau. 


Kortom, er is nog veel onduidelijk. Meer duidelijkheid wordt verwacht na publicatie van de regelgeving die volgens de gouverneur binnenkort wordt uitgevaardigd. 


Visa on Arrival


Koster heeft het in de persconferentie ook over toeristen die illegaal werk verrichten. Het zijn, zegt de gouverneur, met name toeristen uit Rusland en Oekraïne die zich daar schuldig aan maken. Op een investeerdersvisum diensten aanbieden als fotograaf, het geven van motorrijlessen, surf- en tennislessen op een toeristenvisum. Het zijn slechts enkele voorbeelden. 


Volgens Koster zoeken reizigers uit Rusland en Oekraïne vanwege de oorlog tussen beide landen een veilige haven elders. En, die veilige haven hebben ze gevonden in Indonesië, op Bali. Dat zij zich er thuis voelen, begrijpt de gouverneur maar al te goed. Het prachtige eiland heeft een geweldige aantrekkingskracht op menig bezoeker. 


Maar, reizigers die de lokale regels aan hun laars lappen, dat is iets wat Koster echt niet kan tolereren. 


De gouverneur vindt het dan ook tijd om actie te ondernemen. Hij heeft het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten in Jakarta verzocht om geen Visa on Arrival (VoA) meer te verstrekken aan reizigers uit Rusland en Oekraïne. Of het ministerie daar gehoor aan geeft, is nog maar de vraag.