De politie van Lombok heeft honderden flessen sterke drank in beslag genomen. De flessen lagen opgeslagen in de woning van een 28-jarige Nederlander. 


De politie kreeg op maandag (20/3/2023) een melding binnen over een Nederlander die al maandenlang achterliep met de betalingen van zijn huurmotor. Er stond nog een bedrag open van 29.5 miljoen rupiah. Omgerekend is dat bijna 1800 euro. 


De politie klopte diezelfde avond aan bij de woning van de man en trof daar de betreffende huurmotor aan. En dat niet alleen. De politie vond ook 115 dozen sterke drank, met in elke doos 24 flessen. In totaal gaat het dus om 2760 flessen.


Minuman keras


In de Indonesische media wordt gesproken over miras, een acroniem van minuman keras wat sterke drank betekent. Volgens kennisinstituut Trimbos zijn sterke dranken, dranken met een percentage van meer dan 15 procent pure alcohol, bijvoorbeeld jenever, whisky of wodka. 


De drank in de flessen die de politie in de woning van de Nederlander aantrof, heeft een alcoholpercentage van 4,9 procent. Het gaat om dranken van het merk Bali Sip. 


Kijken we op de website van het merk, dan zien we dat dit drankje inderdaad een alcoholpercentage heeft van 4,9 procent. Volgens Trimbos betekent dit dat Bali Sip onder zwak-alcoholhoudende dranken valt. Dit zijn dranken met een percentage van minder dan 15 procent pure alcohol, bijvoorbeeld bier, wijn en mixdrankjes.


Feestje


Aan de politie zou de Nederlander hebben verklaard dat hij de flesjes bewaarde voor een feest samen met vrienden in Kuta, Mandalika, dat in het zuiden van het eiland ligt. Ook zou hij hebben gezegd niet te weten dat het in Indonesië niet geoorloofd is om zoveel flessen drank te bewaren. 


Volgens de politie zijn de flessen online gekocht. Een doos met 24 flessen kost bijna 900.000 rupiah. Omgerekend is dat ongeveer 55 euro. De politie vermoedt dat de dozen met daarin sterke drank bestemd zijn voor commerciële doeleinden. 


Afbeelding: ter illustratie