Indonesië gaat de douanecontroles in kleine havens verscherpen om op die manier de illegale import van tweedehands schoenen aan te pakken. Dit naar aanleiding van een Reuters-rapport waaruit blijkt dat tweedehands schoeisel, bestemd als donatie voor een recyclingprogramma in Singapore, verscheept was naar Indonesië en daar terechtkwam op vlooienmarkten.


In juli 2022 doneerden verslaggevers van Reuters tien paar tweedehands schoenen aan een recyclingprogramma dat een initiatief is van de Amerikaanse petrochemiegigant Dow Inc. en overheidsinstelling Sport Singapore. Voordat de verslaggevers de schoenen doneerden, plaatsten ze locatietrackers in de zolen om de reis van het schoeisel op de voet te kunnen volgen. 


Jakarta en Batam


Een half jaar later werden drie van de tien paar getagde schoenen teruggevonden. Niet in Singapore, maar in Indonesië: op markten voor tweedehands goederen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en op het eiland Batam dat ongeveer 19 kilometer ten zuiden van Singapore ligt. 


Vier paar schoenen kwamen terecht op locaties in Indonesië die voor de verslaggevers te afgelegen lagen om er naartoe te reizen. In drie andere gevallen stopten de trackers in de schoenzolen met het uitzenden van een signaal, nadat de schoenen Indonesië hadden bereikt. 


Wederverkoop


Reuters stelt vast dat de door het persbureau gedoneerde schoenen naar Indonesië werden geëxporteerd voor wederverkoop. Daar waren de schoenen niet voor bedoeld. De vraag is nu: hoe heeft dit kunnen gebeuren?


De locatietrackers laten volgens Reuters zien dat bijna alle getagde schoenen in handen kwamen van Yok Impex Pte Ltd, een Singaporese exporteur van tweedehands goederen. Dat bedrijf is door een afvalwerkingsbedrijf dat verbonden is aan het recycleprogramma, ingehuurd om gedoneerde schoenen uit donatiebakken in Singapore te halen en die vervolgens te vervoeren naar het lokale magazijn van het afvalverwerkingsbedrijf. Dat is dus niet gebeurd. 


Joggingbanen en speeltuinen


De door Reuters gedoneerde schoenen zijn daarentegen in Indonesië beland. En dat terwijl de import tweedehands kleding en schoeisel sinds 2015 verboden is in het land vanwege hygiënische redenen en ter bescherming van de lokale textielindustrie. Het Indonesische ministerie van Industrie zegt naar aanleiding van het Reuters-rapport controles in havens te zullen verscherpen om illegaal transport van tweedehands schoeisel te onderscheppen. 


Met het recyclingprogramma wilden Dow Inc. en Sport Singapore gebruikte schoenen met rubberen zolen vermalen om met het verkregen materiaal nieuwe joggingbanen en speeltuinen aan te leggen. Tienduizenden schoenen werden aan het programma geschonken. 


Bron: Indonesia to tighten used shoe import controls after Reuters reportDow said it was recycling our shoes. We found them at an Indonesian flea market