Wereldvoetbalbond FIFA heeft de loting voor het WK Voetbal voor mannen onder 20 uitgesteld. De loting zou op 31 maart 2023 moeten plaatsvinden op Bali. Vermoed wordt dat het uitstel te maken heeft met de ophef in Indonesië over de deelname van Israël aan het WK dat dit jaar plaatsvindt in zes steden in het Zuidoost-Aziatische land. 

 

FIFA heeft nog geen reactie gegeven, maar de Indonesische voetbalbond PSSI denkt dat het besluit van FIFA te maken heeft met de recente uitspraken van de gouverneur van Bali, I Wayan Koster. Die zei bezwaren te hebben tegen de deelname van de nationale ploeg van Israël aan de wedstrijden op Bali. 


Ook schreef Koster eerder deze maand een brief aan het ministerie van Jeugd- en Sportzaken met daarin het dringende verzoek elke deelname van het elftal van Israël aan wedstrijden op Bali te weigeren. En dat terwijl de gouverneur reeds een regeringsgarantie had ondertekend waarin hij had verklaard akkoord te gaan met de selectie van Bali als locatie voor de loting op 31 maart, en Bali als een van de zes locaties van het WK. 


Slechtst mogelijke scenario


Tijdens een persconferentie op zondag (26/3/2023) riep de PSSI alle voetballiefhebbers en een ieder die het nationale voetbal een goed hart toedraagt op kalm te blijven om op die manier het Indonesische voetbal te steunen en te redden. 


De nationale voetbalbond zegt te anticiperen op het slechtst mogelijke scenario, namelijk sancties van FIFA om het Indonesische voetbal te isoleren van het wereldwijde voetbalecosysteem. De PSSI is zich ervan bewust dat het niet makkelijk is om sport en politiek gescheiden te houden en zegt naar oplossingen te zoeken om ervoor te zorgen dat het FIFA WK Voetbal onder 20 volgens schema verloopt. 


Indonesië gastland


Indonesië is dit jaar het gastland van de 23ste editie van het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal onder 20. Het toernooi stond oorspronkelijk gepland voor 2021, maar werd vanwege Covid-19 uitgesteld. 


De wedstrijden worden gespeeld tussen 20 mei en 11 juni 2023 in zes stadions in het land: Stadion Jakabaring (Palembang, Zuid-Sumatra), Stadion Utama Gelora Bung Karno (Jakarta), Stadion Si Jalak Harupat (Bandung, West-Java), Stadion Manahan (Solo, Midden-Java), Stadion Gelora Bung Tomo (Surabaya, Oost-Java), Stadion Kapten I Wayan Dipta (Gianyar, Bali). 


In totaal nemen 24 landen uit zes confederaties deel aan de FIFA U-20 World Cup, waaronder ook Israël. De teams worden middels een loting die op 31 maart 2023 gepland staat, verdeeld over zes poules van vier.