Een 66-jarige Nederlander is door de Indonesische autoriteiten het land uitgezet. Volgens de immigratiedienst heeft de man illegaal werk verricht in een supermarkt in Mataram op het Indonesische eiland Lombok. 


De man werd zaterdag (11/3/2023) door medewerkers van de immigratiedienst in veiligheid gebracht. De Nederlander verrichtte op dat moment werkzaamheden in een supermarkt in Mataram. 


23 jaar


De man arriveerde 30 jaar geleden, in 1993, in Indonesië. Hij vestigde zich eerst op Bali en verhuisde 23 jaar later naar buureiland Lombok waar hij sinds 2016 verbleef. Dat heeft de immigratiedienst tijdens een persconferentie eerder deze week bekendgemaakt. 


De Nederlander is houder van een zogeheten KITAP Lansia, geldig tot 10 september 2023. Een ITAP is een permanente verblijfsvergunning voor gepensioneerden van 55 jaar of ouder die voor langere tijd in Indonesië willen verblijven. Het is géén werkvisum. Houders van dit visum kunnen dus niet werken in Indonesië.


Uit onderzoek van de immigratiedienst van Mataram is echter gebleken dat de man de afgelopen vijf jaar werkzaamheden verrichtte, zoals het geven van een computercursus, een cursus Engels, en het werken in een supermarkt in Mataram. 


Misbruik verblijfsdocument


De Indonesische immigratiedienst zegt dat de man misbruik heeft gemaakt van zijn verblijfsdocument en artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011 heeft overtreden. 


Volgens dit artikel zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden.


De man is inmiddels op het vliegtuig gezet richting Amsterdam via Soekarno-Hatta International Airport. 


Bronnen: Detik.com, Imigrasi Mataram