Liefhebbers van Indonesische films opgelet! Van 7-12 maart 2023 brengt CinemAsia de vele gezichten van Azië op het witte doek in Amsterdam. Ook dit jaar natuurlijk weer Indonesische films. Want, al sinds de start van CinemAsia Film Festival in 2003, vormen Indonesische films een onmisbaar onderdeel van de programmering. Welke films uit Indonesië kunnen we dit jaar verwachten? 


Autobiography (2022)

(Nederlandse première)


Regisseur: Makbul Mubarak
Speeltijden: donderdag 9 maart, 16.30, Studio/K (+ Q&A met Makbul Mubarak)|| zondag 12 maart, 16.30, Rialto De Pijp
Taal: Indonesisch (Engelse ondertiteling)
Speelduur: 115 minuten
Acteurs: Kevin Ardilova, Arswendy Bening Swara, Lukman Sardi 

Autobiography is een aanrader! De film heeft binnen drie maanden na de release 10 internationale awards in de wacht gesleept!


Synopsis:
Rakib—jong, zachtmoedig, en passief—woont en werkt als huishoudelijke hulp in een verlaten landhuis van een gepensioneerde generaal, Purna. Wanneer Purna naar huis komt om zich verkiesbaar te stellen als burgemeester, neemt hij Rakib onder zijn hoede. Bij gebrek aan een vaderfiguur in zijn leven—zijn vader zit in de gevangenis en zijn broer woont in het buitenland —begint Rakib zich aan Purna op te trekken en krijgt hij meer zelfvertrouwen onder zijn leiding. 


Hun rustige bestaan wordt ruw verstoord wanneer Purna ontdekt dat zijn spandoek is beklad en Rakib hem de opdracht geeft de dader op te sporen. Autobiography is een huiveringwekkende debuutfilm die door een klein verhaal over wanhopig verlangen te vertellen de patriarchale machtsverhoudingen, de blijvende gevolgen van het Soeharto-regime en het collectieve trauma van een natie blootlegt. 


The Exiles (2022)

(Internationale première)


Regisseur: Lola Amaria
Speeltijden: vrijdag 10 maart, 18.45, Rialto VU (+ panel met I Gede Arka, Siti Sukrisno & Lola Amaria moderated by Joss Wibisono) || zaterdag 11 maart 14:00 Rialto VU (+ Q&A met Lola Amaria) || zondag 12 maart 11:45 Studio/K (+ Q&A with Lola Amaria)
Taal: Indonesisch, Engels (Engelse ondertiteling)
Speelduur: 121 minuten
Cast: Hartoni ubes, Waruno Mahdi, Kartaprawira, Sarmadji, Tom Ijas


Synopsis:
Toen Soeharto in 1965 aan de macht kwam in Indonesië, was een van zijn meest ingrijpende acties een massale zuivering van leden van de Indonesische Communistische Partij (PKI). Duizenden mensen kwamen om het leven en een groot aantal inwoners werd verbannen. Eenendertig jaar later is zijn invloed nog steeds merkbaar in de maatschappij. Deze doorwrochte documentaire vertelt het verhaal van voormalige PKI-leden die naar Europa zijn gevlucht en daar een nieuw leven hebben opgebouwd. De documentaire laat zien hoe deze ontheemden met hun trauma’s uit het verleden leven. 


The Exiles verweeft op behendige wijze archiefmateriaal met nieuwe interviews, en presteert het om de gecompliceerde geschiedenis van een natie op persoonlijke wijze aan het licht te brengen. Gefilmd in Nederland, Tsjechië, Zweden, Duitsland en Indonesië, herinnert de film ons er aan hoe geschiedenis van generatie op generatie wordt overgedragen, en hoe lastig het kan zijn verhalen uit een steeds verder weg liggend verleden te vertellen. 


Galang (2022)

(Internationale première)

Regisseur: Adriyanto Dewo
Speeltijden: woensdag 8 maart, 21.15 Studio/K (+ Q&A met Asmara Abigail) || zaterdag 11 maart, 19.15 Rialto VU || zondag 12 maart 18.30, Studio/K
Taal: Indonesisch (Engelse ondertiteling)
Speelduur: 106 minuten
Acteurs: Elang El Gibran and Asmara Abigail 

Synopsis:
Tienerjongen Galang wordt verteerd door schuldgevoelens over de dood van zijn zus, die is overleden door een stormloop tijdens een concert waar hij haar alleen had achtergelaten. Om haar dood te wreken en erachter te komen wat er op die fatale avond gebeurd is, besluit Galang zich voor te doen als een fan van een underground rock- en metal band, Axfiksia. Asmara, de manager van de band, accepteert hem als crewlid. 

Langzaam maar zeker komt Galang meer en meer te weten over de band en de muziekscene, en vindt hij de antwoorden die hij zocht. Tegelijkertijd leert hij meer over zijn eigen identiteit. Galang is zowel een introspectieve reis als een film die stereotypen over rock- en metalmuziek bevraagt.

Orpa (2022)

(Internationale première)

Regisseur: Theo Rumansara
Speeltijden: donderdag 9 maart, 19.30, Studio/K || zaterdag 11 maart, 21.00, Studio/K (+ Q&A met Dani Huda) || zondag 12 maart, 20.45, Rialto VU
Taal: Indonesisch (Engelse ondertiteling) 
Speelduur: 99 minuten
Acteurs: Elang El Gibran and Asmara Abigail 

Synopsis:
Orpa, een Papoeaans tienermeisje, droomt ervan om te gaan studeren. Haar vader dwingt haar echter te trouwen met een rijke man die twee keer zo oud is als zij. Orpa weigert om net zoals vele generaties vrouwen voor haar als gehoorzame echtgenote door het leven te gaan en vlucht weg door de jungle. Tijdens haar tocht naar een nabijgelegen dorp komt ze Ryan, een muzikant uit Jakarta, tegen die haar vraagt hem door de jungle te leiden. Hun gedeelde smart— eenzaamheid en onvervulde dromen—schept langzaam maar zeker een band. 

Dit speelfilmdebuut is geïnspireerd op het hartverscheurende lot dat vele Papoeaanse meisjes treft, maar laat ook andere dingen zien waar Papoea’s vandaag de dag mee worstelen, zoals het gebrek aan basisinfrastructuur en onderwijs. Orpa is een inspirerend verhaal over veerkracht en moed dat laat zien dat het mogelijk is om los te komen van eeuwenoude tradities.

Stone Turtle (2022)

(Nederlandse première)

Regisseur: Woo Ming Jin
Speeltijden: woensdag 8 maart, 19.30, Studio/K (+ Q&A met Asmara Abigail) || vrijdag 10 maart, 21.00, Rialto VU || zaterdag 11 maart, 20.45 Studio/K
Taal: Indonesisch, Maleis, Mandarin (Engelse ondertiteling)
Speelduur: 91 minuten
Acteurs: Asmara Abigail, Bront Palarae, and Samara Kenzo

Synopsis: 
Zahara, een staatloze vluchteling, woont met haar jonge nichtje op een afgelegen eilandje in Maleisië, waar ze de kost verdient met het verkopen van schildpadeieren. Dan loopt ze Samad, een mysterieuze universitair onderzoeker met een bovenmatige interesse in lederschildpadden, tegen het lijf. Als hij Zahara een smak geld aanbiedt in ruil voor een tour van het eiland, raken de twee verstrikt in een web van leugens en intriges, met alle bloederige gevolgen van dien… 

Groundhog Day-meets-Maleisische folkore in Woo Ming Jin’s feministische wraakthriller. Stone Turtle ging in première op het 75e Filmfestival van Locarno en is de eerste Maleisische film die er ooit werd vertoond. 

De vertoningen van Stone Turtle worden voorafgegaan door de korte film Hantu, geregisseerd door Kim Kokosky Deforchaux.

Hantu (2021)

(Nederlandse première)

Regisseur: Kim Kokosky Deforchaux
Speeltijden: woensdag 8 maart, 19.30, Studio/K (+ Q&A met Asmara Abigail) || vrijdag 10 maart, 21.00, Rialto VU || zaterdag 11 maart, 20.45, Studio/K
Taal: Nederlands (Engelse ondertiteling)
Speelduur: 19 minuten
Acteurs: Nel Lekatompessy en Martin Schwab

Synopsis:
Lies was geboren in Nederlands-Indië. Ze is "Indo", wat betekend dat ze beide van Indonesische én Europese afkomst is, en waarschijnlijk een land in opstand heeft verlaten onder levensbedreigende omstandigheden. In Nederland, waar ze nu al tientallen jaren woont, kennen de meeste mensen de situatie van de Indo's niet, of dat er überhaupt een verschil tussen "Indo" en "Indonesisch" bestaat, ondanks dat ze de grootste minoriteit in Nederland zijn. 

Lies is introvert. Ze belt haar zoon iedere dag, en heeft het liever over ongeladen onderwerpen om hem niet de last van een traumatisch verleden te bezorgen. Terwijl ze haar tijd in pensioen doorbrengt met weinig meer dan koken en telefoneren worstelt Lies met haar spoken, en moet ze beslissen of ze haar geheimen, verhalen en haar cultuur wil overdragen, of met haar wil laten sterven.

CinemAsia X Queer East Film Festival


CinemAsia Film Festival presenteert in samenwerking met Queer East Film Festival een reeks korte films met als thema 'metamorfose', die een veelzijdigheid aan queer herinneringen en toekomsten samenbrengen. Een van die korte films is Memori Dia uit Indonesië. 

Memori Dia (2022)

(Nederlandse première)

Regisseur: Asarela Orchidia Dewi
Speeltijden: zaterdag 11 maart, 19.00, Studio/K (+Q&A met de regisseur)
Taal: Indonesisch (Engelse ondertiteling)
Speelduur:19 minuten
Acteurs: Chloe Clau, Bebe Gracia, Yuan NM, en Harry Izwan 

Synopsis:
Als aanleiding na het zien van een oude familiefoto, besluit de jongvolwassene genaamd Azka terug te gaan naar hun kindertijd - een fase in z’n leven waarin zij begon met leren over de wereld om zich heen, maar ook over zichzelf. Terwijl ze deze lang vergeten herinneringen opnieuw opzoekt, ontdekt Azka onopgeloste pijnen waarvan zij nooit had geweten dat ze bestonden. Deze ervaring markeert het begin van een reis die leidt tot diepe zelf acceptatie.


Lekkere afsluiter: Food Bazaar


CinemAsia nodigt je uit om de smaak van Azië te komen proeven! In het weekend kun je in Studio/K en Rialto de Pijp de lekkerste Aziatische snacks en maaltijden kopen. Geniet van iets lekkers voor of na een filmvertoning. Neem gezellig je vrienden en familie mee, en ontmoet andere liefhebbers van de Aziatische cinema en keuken! 

Voor informatie over de food bazaar en het volledige filmprogramma, ga naar www.cinemasia.nl