De politie van Simeulue in de Indonesische provincie Aceh heeft een 23-jarige Australiër gearresteerd wegens mishandeling van een 39-jarige lokale bewoner. Het slachtoffer werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij 50 hechtingen kreeg. 


De mishandeling vond plaats in de vroege uren van donderdag 27 april 2023 in het dorp Lantik dat in de Acehse regio Simeulue ligt. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de Australiër het slachtoffer in beschonken toestand om nog onbekende reden heeft toegetakeld, meldt het Indonesische persbureau Antara


Volgens de politie had de Australiër aardig wat wodka op toen hij die bewuste donderdagochtend naakt zijn hotelkamer verliet. Een hotelbeveiliger probeerde de man nog tegen te houden, maar kon niet voorkomen dat Australiër de straat op liep en daar voorbijgangers lastigviel, onder wie het 39-jarige slachtoffer dat flinke klappen kreeg te verduren. Omstanders grepen in en wisten de Australiër te overmeesteren. 


Drie maanden


Harian Rakyat Aceh schrijft dat het slachtoffer nog steeds in het ziekenhuis ligt. Volgens de artsen heeft de man zeker drie maanden nodig om te herstellen. De echtgenote van het slachtoffer eist daarom dat de dader de verantwoordelijkheid op zich neemt en de komende drie maanden voorziet in het levensonderhoud van haar gezin. 


Aceh staat bekend als de meest conservatieve provincie in Indonesië. Het is de enige provincie in het land met een sharia-rechtspraak. In het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat het volgende: “Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden.”


In 2021 kregen twee christelijke Indonesiërs stokslagen voor het drinken van alcohol. De Australische krant Sydney Morning Herald hoopt dat het niet zover komt. De vrouw van het slachtoffer heeft immers geen aangifte gedaan van het drinken van alcohol maar van mishandeling. 


Maximaal vijf jaar


Op grond van artikel 351 van het Indonesische Wetboek van Strafrecht staat op mishandeling met ernstig lichamelijk letsel tot gevolg een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Maar, vervolgt de Sydney Morning Herald, de politie kan besluiten alsnog onderzoek te doen naar de consumptie van alcohol door de 23-jarige Australiër. In dat geval kan ook de sharia-rechtspraak worden toegepast. 


Simeulue ligt voor de westkust van Aceh. Het eilandje is een trekpleister voor surfers vanwege de surfklare golven. De Australiër vertelde de politie dat hij samen met een vriend naar het eiland was gekomen om daar vier dagen te gaan surfen. Zijn bezoek aan Simeulue maakt deel uit van een drie weken durende reis door Indonesië.