In Indonesië is de politie door een vermissingszaak een seriemoordenaar op het spoor gekomen. De verdachte zou zeker twaalf slachtoffers hebben gemaakt. 


De politie bezocht op 27 maart dit jaar de woning van de 45-jarige Slamet Tohari die ook wel Mbah Slamet (opa Slamet) wordt genoemd. Dit naar aanleiding van een binnengekomen melding over de vermissing van de 53-jarige Paryanto


Vermist


Volgens Paryanto's zoon had hij al drie dagen lang niets van zijn vader vernomen. Het laatste contact tussen hen vond plaats op 24 maart en verliep via Whatsapp. Paryanto liet zijn zoon weten dat hij op bezoek was bij Mbah Slamet, en dat hij de politie moest inschakelen als hij niets van zich liet horen. 


Drie dagen later gaf Paryanto's familie hem als vermist op waarna de politie een bezoek bracht aan de woning van Mbah Slamet in het Midden-Javaanse Banjarnegara. Op het erf rondom de woning trof de politie verschillende graven aan met in een daarvan het lichaam van Paryanto. Volgens de politie is het slachtoffer door vergiftiging om het leven gekomen.  


Magie en geld


Tijdens een persconferentie zei een politiewoordvoerder dat Paryanto al eerder met Mbah Slamet had afgesproken. Mbah Slamet zou tegen het slachtoffer hebben gezegd dat hij door middel van magie geld kon vermenigvuldigen. Paryanto besloot van zijn diensten gebruik te maken. 


Mbah Slamet, die ook bij de persconferentie aanwezig was, zei in totaal 70 miljoen rupiah (+/- 4000 euro) van het slachtoffer te hebben ontvangen. Hij beloofde het bedrag te vermenigvuldigen tot 5 miljard rupiah (+/- 300 duizend euro). 


Toen Paryanto later besefte dat hij door Mbah Slamet was voorgelogen, besloot hij terug te gaan om verhaal te halen en zijn geld terug te eisen. Zijn geld kreeg hij niet terug. In plaats daarvan bood Mbah Slamet hem een drankje aan. Paryanto nam het drankje in, niet wetende dat er vergif in zat. Diezelfde werkwijze gebruikte de verdachte mogelijk ook bij zijn andere slachtoffers. 


De politie vermoedt dat Mbah Slamet sinds 2020 aan het moorden was en dat al zijn slachtoffers door vergiftiging om het leven zijn gebracht. Mbah Slamet wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade waarop in Indonesië de doodstraf kan staan.