Liefhebbers van Indonesische films opgelet! CinemAsia Film Festival gaat van 12 t/m 15 mei On Tour naar Filmhuis Den Haag. Mét een speciaal Indonesië focusprogramma. Op zaterdag 13 en zondag 14 mei twee intrigerende Indonesische films over de voelbaarheid van het Soeharto-regime tot op de dag van vandaag. 


Na de succesvolle 15de editie van het hoofdfestival in Amsterdam, brengt CinemAsia een speciale selectie van hedendaagse Aziatische films uit China, Hong Kong, Taiwan, Indonesië, Zuid-Korea en Myanmar naar Den Haag. Het gevarieerde programma van 5 speelfilms, 2 documentaires en 4 korte films bestaat uit geprezen blockbusters, documentaires, arthouse en opmerkelijke korte verhalen. Op zaterdag 13 en zondag 14 mei twee intrigerende Indonesische films over de voelbaarheid van het Soeharto regime tot op de dag van vandaag. 


13 mei // 13:45 uur
Autobiography (Regie: Makbul Mubarak. Indonesië, 2022)
Trailer


Dit huiveringwekkend regiedebuut laat zien hoe de militaire dictatuur van het Soeharto-regime de Indonesische jeugd beïnvloedde, en daarmee de patriarchale machtsverhoudingen en het collectieve trauma van een natie blootlegt. 


Talloze internationale prijzen gewonnen, waaronder de FIPRESCI in Venetië. Autobiography kreeg een speciale vermelding van de jury van het competitieprogramma tijdens de 15e editie van CinemAsia Film Festival in Amsterdam afgelopen maart. 


De jury oordeelde: “Vanwege het gedurfde onderwerp, de rusteloze toon, de prachtige fotografie en de zelfverzekerde, volwassen regie door een filmmaker van een eerste lange film wil de jury een speciale vermelding geven aan Autobiography van regisseur Makbul Mubarak.”


Tickets voor Autobiography zijn te bestellen via deze link.


14 mei // 11:15 uur
The Exiles (Regie: Lola Amaria. Indonesië, 2022)
Trailer


Deze spraakmakende documentaire trok maar liefst drie uitverkochte zalen tijdens het CinemAsia Film Festival in Amsterdam en was daarmee een van de best bezochte en ook best gewaardeerde films van het festival. 


The Exiles vertelt het verhaal van voormalige leden van de Indonesische Communistische Partij die het Soeharto-regime zijn ontvlucht en in Europa een nieuw leven hebben opgebouwd, en laat zien hoe deze ontheemden met hun trauma's leven. De documentaire verweeft archiefmateriaal met nieuwe interviews, gefilmd in Nederland, Tsjechië, Zweden, Duitsland en Indonesië. 


De vertoning wordt verrijkt met een introductie door journalist en onderzoeker Joss Wibisono. Na afloop van de documentaire zal Joss Wibisono in gesprek gaan met Tatiana Lukman, dochter van MH Lukman. MH Lukman was de tweede persoon in het leiderschap van de Indonesische communistische partij, de PKI. MH Lukman diende in de tijd van Soekarno als plaatsvervangend parlementsvoorzitter. 


Tickets voor The Exiles zijn te bestellen via deze link


Indrukwekkende reis door Azië


Tijdens CinemAsia On Tour maak je een indrukwekkende reis door Azië, waarbij je kennis maakt met bijzondere verhalen. De films geven een andere inkijk in een heel boeiend continent en gaan voorbij de clichés. Het festival toont een grote diversiteit aan landen, genres en producties. 


Duik in de geschiedenis (The Exiles en Autobiography), of bekijk een tedere roman (What happened to the Wolf?), familiedrama (Hong Kong Family) of Chinese shorts van jonge makers (Brave “New” World). 


Ook publieksfavoriet Demigod: The Legend begins 素還真 staat op het programma. Demigod… is een fantasy film gebaseerd op een geliefde Taiwanese televisieserie die veldslagen van wuxia met de traditionele kunst van handpoppenspel ‘budaixi’ combineert. De film opent de tour op 12 mei in aanwezigheid van meesterpoppenspeler Alex Chen. Voor het volledige filmprogramma ga naar: https://cinemasia.nl/nl/ontour/