De eerste hogesnelheidstrein van Indonesië heeft de eerste proefrit achter de rug. De trein reed op maandag 22 mei 2023 met een snelheid van 180 kilometer per uur in één uur van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar het West-Javaanse Bandung. 


De komende weken zullen er nog meer proefritten volgen waarbij de snelheid geleidelijk wordt verhoogd naar 365 kilometer per uur. Het is de bedoeling dat de reistijd tussen Jakarta en Bandung, zodra de trein op maximale snelheid gaat rijden, wordt teruggebracht naar ongeveer 40 minuten. 


Ter vergelijking: met de reguliere trein duurt de reis tussen Jakarta en Bandung zo’n 2,5 tot 3 uur. Met de auto moet je rekening houden met een reistijd van tenminste 2,5 uur. 


Als alles volgens schema verloopt, wordt de hogesnelheidstrein in augustus dit jaar, na jaren van vertraging en kostenoverschrijdingen, commercieel ingezet. De grote datum is 18 augustus 2023, een dag na de 78e onafhankelijkheidsverjaardag van Indonesië. 


Kostenoverschrijdingen 


Het project, dat wordt geleid door het Chinees-Indonesisch consortium PT Kereta Cepat Indonesia China (KCIC), had eigenlijk al in 2019 voltooid moeten zijn. 


Onvoorspelbare factoren, zoals Covid-19 en problemen met grondverwerving, gooiden echter roet in het eten. Bij aanvang van het project werd uitgegaan van een kostenpot van 5,5 miljard dollar. De kosten vielen echter hoger uit dan begroot. Uiteindelijk kost het hele project ruim 7 miljard dollar. 


Indonesië is het eerste land in Zuidoost-Azië met een hogesnelheidstrein. De aanleg van de 142 kilometer lange lijn tussen Jakarta en Bandung begon in 2016 en is onderdeel van het Chinese Belt and Road Initiative, een project waarbij China investeert in de infrastructuurontwikkeling in meer dan 150 landen en internationale organisaties.