Op Kualanamu International Airport nabij de Noord-Sumatraanse stad Medan, heeft het luchthavenpersoneel het levenloze lichaam gevonden van een 38-jarige vrouw. Uit camerabeelden blijkt dat de vrouw drie dagen eerder in de liftschacht was gevallen. 


Camerabeelden tonen de laatste momenten van de vrouw voor de fatale val op 24 april 2023. Daarop is te zien hoe het slachtoffer een lift instapte en de knop indrukte naar de tweede verdieping. Haar lichaam stond gericht naar de deuren waardoor ze de lift was binnengekomen, meldt BBC News


Verkeerde uitgang


Ze stond daar, leek te wachten en keek op haar telefoon toen achter haar een tweede set deuren openging. Blijkbaar had ze niet in de gaten wat er achter haar gebeurde en dacht ze dat er iets mis was met de lift. 


Weer drukte ze op de liftknop, nog steeds met haar gezicht naar de deuren waardoor ze was binnengekomen. Ze leek vervolgens een verontrustend telefoontje te plegen, terwijl ze de deuren probeerde te openen. Vervolgens stapte ze de leegte in.


Drie dagen later vond het luchthavenpersoneel het levenloze lichaam van de vrouw in de liftschacht. De luchthavenautoriteiten kregen namelijk een melding van stankoverlast en stuurden er enkele medewerkers op uit om de bron van de stank op te sporen. En die vonden ze. 


Hoe kan dit gebeuren? 


Hoe kan het dat het lichaam van de vrouw pas drie dagen later gevonden werd? De Indonesische nieuwssite Kompas schrijft dat de vrouw, Asiah genaamd, op de luchthaven was om een familielid uit te zwaaien dat die avond naar Maleisië zou vliegen. 


Asiah nam vanuit de parkeergarage de lift naar de vertrekhal op de tweede verdieping om haar nichtje - het vertrekkende familielid - te ontmoeten. In de lift kwam Asiah, volgens haar nichtje dat haar aan de lijn had, in de problemen. Ze zat vast. Plotseling was de verbinding verbroken. 


Het nichtje belde daarop een ander familielid dat in de parkeergarage aan het wachten was met het verzoek om naar Asiah op zoek te gaan, want ze was er nog steeds niet. 


Niet duidelijk en niet veilig

 

De luchthavenautoriteiten werden diezelfde dag nog ingeschakeld. De familie van Asiah vroeg om de camerabeelden van de lift want daar vond het laatste contact plaats. Die kregen ze echter niet te zien.  


Asiahs nabestaanden vermoeden dat zij niet wist dat de lift twee sets deuren had, één voor het instappen en één voor het uitstappen. Ze vragen zich dan ook af waarom mensen daar niet op attent worden gemaakt. Van een internationale luchthaven verwacht je toch veiligheid volgens internationale normen, aldus de nabestaanden. 


De politie doet onderzoek naar het ongeval.