De Indonesische autoriteiten verdenken een Nederlander ervan dorpelingen te hebben geïndoctrineerd en aangespoord de RMS-vlag te hijsen. Daarvoor wordt de man op 4 mei 2023 Indonesië uitgezet. 


Indonesisch persbureau Antara schrijft dat de immigratiedienst van Ambon eind april een melding binnenkreeg van de lokale inlichtingendienst over een op handen zijnde arrestatie in Ambon-stad van een buitenlander die ervan verdacht wordt een RMS-aanhanger te zijn. 


RMS


De man zou bewoners van het dorp Aboru hebben geïndoctrineerd en aangespoord om op 25 april, de 73e verjaardag van de proclamatie van Republik Maluku Selatan (Republiek der Zuid-Molukken of RMS), de RMS-vlag te hijsen. Aboru staat sinds oudsher bekend als RMS-bolwerk.  


Hoewel er geen sterke bewijzen zijn om de Nederlander te berechten, zijn de autoriteiten van mening dat een sanctie in de vorm van uitzetting nodig is voor een 'afschrikkende werking'. 


De uitzetting had eigenlijk eerder moeten plaatsvinden, maar wegens problemen met het verkrijgen van een vliegticket van Jakarta naar Amsterdam, is de uitzetting van de Nederlander uitgesteld tot 4 mei 2023. 


Terug naar NL


De immigratiedienst van Ambon meldt dat de man op 1 mei op het vliegtuig is gezet vanuit Ambon richting Jakarta. Daar wacht hij zijn uitzetting af. Volgens de immigratiedienst vliegt de Nederlander op donderdagavond 4 mei met de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia naar Amsterdam. 


De man kwam Indonesië binnen op een Visa on Arrival. 


In Indonesië is het verboden de RMS-vlag te tonen. Het hijsen van Bendera Benang Raja, zoals de vlag ook wordt genoemd, kan volgens de Indonesische regering het land destabiliseren. De rood-groen-wit-blauwe vierkleur wordt in het land gezien als uiting van separatisme.