Indonesië start eind 2029 met een verbod op wegwerpplastic. Dat heeft minister Siti Nurbaya Bakar van Milieu en Bosbouw eerder deze week bekendgemaakt. Daarnaast moeten fabrikanten tegen die tijd het gebruik van plastic verpakkingen met 30 procent verminderen. 


Volgens Nurbaya betreft het een verbod op plastic tassen, rietjes en bestek. Ook het gebruik van piepschuim voor voedselverpakkingen wordt verboden. De minister meent dat dit een manier is om om te gaan met verpakkingsafval dat moeilijk te verzamelen en te recyclen is, geen economische waarde heeft en vervuilend is voor het milieu. Dat schrijft Channel News Asia


12,6 miljoen ton


In verscheidene studies komt Indonesië naar voren als een van de grootste plasticproducenten ter wereld. Vorig jaar produceerde het ruim 270 miljoen tellende land 12,6 miljoen ton plastic afval. Dat blijkt uit gegevens van het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw. 


Ondertussen wordt slechts negen procent van het plastic afval in Indonesië gerecycled, terwijl de rest terechtkomt op stortplaatsen, en in rivieren en oceanen. Zo suggereert een studie van milieugroep Zero Waste Indonesia. 


Routekaart


Minister Nurbaya zei dat provincies in Indonesië, in de aanloop naar het verbod op wegwerpplastic in 2029, een routekaart moeten opstellen voor de vermindering van plastic afval. Maar ook de particuliere sector moet een steentje bijdragen, vindt de minister. Alle fabrikanten zijn verplicht tegen 2029 hun plastic verpakkingsafval met 30 procent te verminderen. 


In juli 2019 werd Bali de eerste provincie in Indonesië die een verbod oplegde op het gebruik van plastic tassen, plastic rietjes en piepschuim. Jakarta volgde een jaar later met een verbod op plastic tassen. Wel is in de Indonesische hoofdstad het gebruik van plastic rietjes, plastic bestek en piepschuim nog steeds toegestaan.