Het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten heeft donderdag (15/6/2023) bekendgemaakt dat de visumvrijstelling voor 159 landen, waaronder ook Nederland, voorlopig nog niet terugkeert. De visumvrijstelling werd zeven jaar geleden in het leven geroepen, maar is sinds het begin van de coronapandemie opgeschort. 


Het besluit van het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten om de visumvrijstelling voor 159 landen op te schorten is tot stand gekomen op basis van een aantal overwegingen. Die overwegingen hebben te maken met de mogelijke gevolgen van de visumvrijstelling voor verscheidene aspecten van het openbare leven, zoals verstoring van de openbare orde, het overtreden van de Indonesische immigratieregels, en de verspreiding van ziekten door reizigers uit landen die door Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog niet vrij zijn verklaard van bepaalde ziekten.


2016-2020


In 2016 kwamen 169 landen in aanmerking voor visumvrij reizen naar Indonesië. Vanwege de coronapandemie in 2020 besloot de Indonesische regering de visumvrijstelling tot nader order op te schorten. 


Naarmate de situatie rond het coronavirus verbeterde, gaf Indonesië weer groen licht aan tien ASEAN-landen (Brunei Darussalam, Filipijnen, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand, Timor Leste en Vietnam) om visumvrij naar Indonesië te reizen. De overige 159 landen kregen de mogelijkheid om Indonesië binnen te reizen met een visum. 


VOA


Van die 159 landen komen 92 landen, waaronder ook Nederland, in aanmerking voor een Visa on Arrival (VOA). Een VOA is 30 dagen geldig en kan maximaal eenmaal verlengd worden met maximaal 30 dagen. De kosten voor een VOA bedragen 500.000 rupiah.