Bali heeft sinds kort een taakgroep, genaamd Bali Becik, die toezicht moet houden op het gedrag van buitenlandse toeristen. Met Bali Becik wil het eiland korte metten maken met toeristen die zich misdragen. Ook de inwoners van Bali krijgen het verzoek een bijdrage te leveren. Via een nieuw centraal nummer kunnen zij misdragingen van buitenlanders telefonisch melden. 


Bali, dat het afgelopen jaar meer dan twee miljoen bezoekers trok, treedt hard op tegen 'stoute' toeristen die de lokale regels aan hun laars lappen en lak hebben aan de lokale normen en waarden op het eiland. Bali is zich langzaam aan het herstellen van de klap die de coronacrisis had uitgedeeld en heeft zich dit jaar ten doel gesteld 4,5 miljoen buitenlandse toeristen binnen te halen. Het eiland is daarom gediend bij een goed imago in het buitenland. 


Uit gegevens van de Balinese immigratiedienst blijkt dat de afgelopen zes maanden in totaal 163 buitenlanders vanuit Bali zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst omdat zij zich niet aan de lokale regelgeving hielden. 


Een beter Bali


Bali Becik, wat Balinees is voor 'een beter Bali', moet ervoor zorgen dat de situatie op het eiland zich snel gaat verbeteren. De taakgroep gaat tot het einde van dit jaar honderd controles per maand uitvoeren. De groep gaat er streng op toezien dat buitenlandse toeristen zich aan de regels houden. 


Ook inwoners van Bali kunnen actief een steentje bijdragen aan 'een beter Bali', namelijk via een speciaal in het leven geroepen telefonisch meldpunt. Via een centraal nummer kunnen zij misdragingen van buitenlanders telefonisch melden. 


Het zijn met name toeristen met een smalle beurs die heibel maken, zegt de Balinese immigratiedienst. Dit komt mede omdat Bali bekendstaat als goedkope vakantiebestemming,


Do's, don'ts en toeristenbelasting


Eerder kondigde de gouverneur van Bali, I Wayan Koster, al een reeks nieuwe regels aan voor buitenlandse toeristen. Deze 12 do's en 8 don'ts zijn erop gericht misdragingen door toeristen te beteugelen en het kwaliteitstoerisme te bevorderen. 


Ook wordt er vanaf volgend jaar een toeristenbelasting ingevoerd voor buitenlandse toeristen die Bali willen bezoeken vanuit het buitenland of vanuit een ander deel van Indonesië. Het gaat om een bedrag van 150 duizend rupiah per persoon, omgerekend is dat ongeveer 9 euro. Het geld wordt gebruikt om duurzaam toerisme te bevorderen en de lokale economie te ondersteunen.