De beruchte traditionele markt in Tomohon, Noord-Sulawesi, stopt met de handel in honden en katten en de wrede slachting van deze dieren. Dit na jarenlange druk van dierenbeschermingsorganisaties. 


De lokale autoriteiten kondigden het goede nieuws vrijdag (21/7/2023) aan. De traditionele markt in Tomohon staat bekend als de beruchtste markt van Indonesië waar naast honden- en kattenvlees ook vlees van dieren zoals apen, ratten en vleermuizen wordt verkocht. De dieren worden er ter plekke (levend) geslacht, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. 


Omwille van mens en dier


Dierenbeschermingsorganisaties. verenigd in de organisatie "Dog Meat Free Indonesia", voeren al jarenlang campagne tegen de handel in levende honden voor menselijke consumptie. Niet alleen omwille van het welzijn van de dieren, maar ook omdat het slachten van dieren die besmet zijn met bijvoorbeeld rabiës of African Swine Fever gevaarlijk kan zijn voor mensen. 


In 2018 maakten dierenrechtenactivisten videobeelden over de wrede behandeling van dieren op de markt. Tientallen internationale acteurs en beroemdheden, onder wie actrice Cameron Diaz, talkshowhost Ellen DeGeneres, talentspotter Simon Cowell, en de Indonesische popzangeres Anggun, deden datzelfde jaar een beroep op president Joko 'Jokowi' Widodo om de markt in Tomohon te sluiten.


Toerisme


De lokale autoriteiten zeggen dat alle negatieve internationale aandacht Tomohon, en met name het toerisme van de stad geen goed doet. Het stadsbestuur gaat er daarom niet alleen op toezien dat de markt niet alleen stopt met de handel in honden- en kattenvlees, maar ook met daarvan afgeleide producten die niet voorzien zijn van een veterinair certificaat.


Zij hopen dat Tomohon in de toekomst niet meer bekend staat om de 'macabere dierenmarkt', maar als een stad met een prachtige natuur, vrij van besmettelijke ziekten.