De Indonesische politie heeft 12 verdachten van illegale nierhandel opgepakt. De 12, onder wie een politieagent en een immigratiemedewerker, worden beschuldigd van het ronselen en leveren van levende donoren aan een ziekenhuis in Cambodja. 


De verdachten ronselden de nierdonoren via Facebook, schrijft The Jakarta Globe. Volgens de laatste cijfers zijn zeker 122 Indonesiërs naar Cambodja afgereisd om daar hun nier af te staan. Ze kregen daar elk 135 miljoen rupiah voor. Omgerekend is dat ongeveer 8000 euro. 


Het verwijderen van nieren vond plaats in een ziekenhuis in Cambodja. De donoren ondergingen uitgebreide medische controles. Een aantal van hen werd afgewezen omdat ze medisch gezien niet geschikt werden bevonden om een nier te doneren.


Ontvangers zouden patienten zijn uit China, India, Maleisië en Singapore.


Geldnood


De donoren komen van verschillende achtergronden, maar wat ze met elkaar gemeen hadden, is dat ze in geldnood zaten. De meeste van hen waren hun baan kwijtgeraakt als gevolg van de coronapandemie. 


Potentiële donoren werden tijdelijk ondergebracht in onderkomens in Bekasi, een satellietstad even buiten Jakarta, en in Bogor. Vanuit deze twee steden vertrokken ze via Jakarta of Bali richting Cambodja. 


Uit vooronderzoek blijkt dat alle slachtoffers vrijwillig hun nier hadden afgestaan. Er zou geen sprake zijn geweest van dwang. Ook vielen er geen dodelijke slachtoffers bij de nierverwijdering in Cambodja.


Politie en immigratie


Onder de gearresteerde verdachten is een politieagent. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het voorkomen van mogelijke juridische problemen. Zo zou hij andere verdachten hebben geïnstrueerd over hoe bewijsmateriaal zoals mobiele telefoons, te vernietigen. 


Een andere verdachte betreft een immigratiemedewerker op I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de controle van de reisdocumenten van donoren die naar Cambodja vlogen. Tegen de politie zei hij dat hij niet wist dat de reizigers nierdonoren waren. Ze zouden tegen hem hebben gezegd dat ze in Cambodja voor een online gokbedrijf zouden gaan werken. 


Ex-donoren


The Straits Times schrijft dat onder de gearresteerde verdachten ook ex-donoren zijn. Een van de ex-donoren zei tegen de politie dat hij in 2019 naar Cambodja vloog samen met twee andere Indonesiërs. Daar aangekomen werden zij met de tuktuk naar het ziekenhuis in Phnom Penh gebracht waar de operatie plaatsvond. Niet veel later sloot de ex-donor zich als coördinator aan bij het netwerk van orgaanhandelaren.


De verdachten worden beschuldigd van mensenhandel. Ze riskeren een celstraf van maximaal 15 jaar en een geldboete van maximaal 600 miljoen rupiah, omgerekend is dat zo'n 35 duizend euro. 


Foto: Polri