In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn twee Alaska Malamutes in het huwelijk getreden. De organisatie van het feest lag in handen van de eigenaren van de rashonden. Die kozen voor een Javaanse bruiloft compleet met gele rijst in kegelvorm.


Te glamoureus


De Javaanse bruiloft, waarvan de foto's op sociale media circuleerden, deed menig wenkbrauw fronsen. Het 200 miljoen rupiah kostende feest zou te glamoureus zijn en een belediging voor de Javaanse cultuur. Ook kregen de eigenaren van de honden kritiek over de hoge kosten van het feest en de manier waarop zij met hun rijkdom paraderen terwijl er nog zovelen in het land in armoede leven. 


Om de gemoederen te sussen, boden de eigenaren van de honden een paar dagen later hun excuses aan voor de ophef die het huwelijk tussen de Alaska Malamutes, Jojo en Luna, veroorzaakte. Ze zeiden dat ze absoluut geen intentie hebben gehad om mensen met het feest te beledigen. 


Gele rijst


Het huwelijk van Jojo en Luna vond op vrijdag 14 juli 2023 plaats in een overdekt winkelcentrum in Pantai Indah Kapuk dat in het noorden van Jakarta ligt. De honden, hun baasjes en enkele gasten waren gekleed in Javaanse kledij. Er werd ook nasi tumpeng - rijst in kegelvorm, in dit geval gele rijst (nasi kuning) - geserveerd. 


Nasi kuning wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden. Gele rijst zou zegeningen, rijkdom en welvaart brengen. 


200 miljoen rupiah


Het feest kostte omgerekend bijna 12 duizend euro. Misschien zelfs wel meer, aldus de baasjes van Jojo en Luna. Het geld werd besteed aan kostuumontwerp, make-up, verlichting en de locatie. Ook kregen de gasten elk een goodiebag, en waren er deurprijzen én cadeaus voor de aanwezige genodigden. 


Ook het personeel en de aanwezige media die verslag kwamen doen van het feest kregen een kleinigheidje in de vorm van een lunchpakket dat in Indonesië veelal bestaat uit rijst met bijgerechten. 


Ondanks alle kritiek zijn er ook positieve geluiden. Zolang je er niemand mee schaadt, kan het houden van een bruiloft voor honden geen kwaad, vinden sommigen. Zij zien het huwelijksfeest dan ook als een uiting van liefde voor Jojo en Luna.  


Foto: ballooney.id (instagram)