Buitenlandse investeerders die minimaal 350 duizend Amerikaanse dollar willen investeren in Indonesië komen in aanmerking voor een gouden visum. Met dit visum kunnen geldschieters maximaal tien jaar in het land verblijven. 


Directeur-generaal Immigratiezaken Silmy Karim zei zaterdag (2/9/2023) dat het gouden visum in het leven is geroepen om buitenlandse investeringen in het land aan te moedigen en zo de economie te stimuleren. Met een gouden visum, dat bedoeld is voor bedrijven en vermogende particulieren, kunnen geldschieters vijf of tien jaar in Indonesië verblijven. 


Particuliere investeerders die een bedrijf willen oprichten


Particuliere buitenlandse investeerders die een bedrijf willen oprichten in Indonesië en daarvoor een investering doen van tenminste 2,5 miljoen Amerikaanse dollar komen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar in Indonesië. Particuliere buitenlandse investeerders die in aanmerking willen komen voor een verblijf van tien jaar dienen tenminste vijf miljoen Amerikaanse dollar in het land te investeren. 


Buitenlandse bedrijven die een bedrijf willen oprichten


Buitenlandse bedrijven die een bedrijf willen oprichten in Indonesië en daarvoor een investering doen van tenminste van $25 miljoen komen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar voor hun directeuren en commissarissen. Investeren buitenlandse bedrijven $50 miljoen, dan komen hun directeuren en commissarissen in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van tien jaar. 


Vermogende particulieren die geen bedrijf willen oprichten


Voor particuliere investeerders die niet van plan zijn een bedrijf op te richten in Indonesië gelden andere regels. Investeren zij tenminste 350 duizend Amerikaanse dollar in het land, dan komen zij in aanmerking voor een gouden visum met een verblijfsduur van vijf jaar. Dat geld kan worden gebruikt voor het kopen van staatsobligaties of aandelen van beursgenoteerde bedrijven. 


Ook kan het geld worden ingelegd in een spaar- of depositorekening in Indonesië. Voor een verblijf van tien jaar bedraagt het geïnvesteerde bedrag 700 duizend Amerikaanse dollar. 


Exclusieve voordelen 


Directeur-generaal Silmy Karim van Immigratiezaken zegt dat houders van een gouden visum kunnen profiteren van een aantal exclusieve voordelen, zoals een langere verblijfsduur in Indonesië. Ook wijst Karim op de efficiëntie van het verkrijgen van het visum. 'Na binnenkomst in Indonesië is het voor houders van een gouden visum niet langer nodig een tijdelijke verblijfsvergunning (ITAS) aan te vragen bij het immigratiekantoor', aldus Karim. 


Indonesië is niet het eerste land dat een gouden visum verstrekt, vervolgt de directeur-generaal Immigratiezaken. Ook landen zoals de VS, Canada en Duitsland kennen vergelijkbare visa voor investeerders. 


Karim beweert dat landen die het gouden visumbeleid hebben ingevoerd een positieve impact ondervinden van dat beleid. Als voorbeeld noemt hij Denemarken dat erin geslaagd is een van de leidende landen te worden op het gebied van innovatie. Ook de Verenigde Arabische Emiraten is een favoriete bestemming voor buitenlandse investeerders. Karim hoopt dat ook Indonesië de vruchten zal plukken van het gouden visumbeleid.