In de haven van Benoa, Bali, is maandagochtend (30/10/2023) het grootste cruiseschip met het grootste aantal passagiers ooit aangemeerd dat het Indonesische eiland ooit heeft mogen verwelkomen. De Celebrity Solstice is 317 meter lang en 37 meter breed en heeft bijna 2800 buitenlandse toeristen aan boord. 


1200 USD


Uit gegevens van het ministerie van Toerisme en Creatieve Economie blijkt dat buitenlandse toeristen die Indonesië bezoeken gemiddeld 1200 USD uitgeven per bezoek. De lokale autoriteiten denken dan ook dat de komst van zoveel cruisetoeristen een positieve impact zal hebben op het toerisme en de lokale economie op Bali. 


De cruisetoeristen bezoeken gedurende hun verblijf op het eiland toeristische bestemmingen zoals Ubud, Garuda Wisnu Kencana (beeld van de hindoegod Wisnu die op de rug van Garuda rijdt), Kintamani en de tempel Pura Taman Ayun in Badung. 


De komst van de Celebrity Solstice vormt dus een goede gelegenheid voor Bali om de wereld te laten zien dat het eiland de capaciteit heeft om grote cruiseschepen te ontvangen. Het is volgens de autoriteiten nu alleen nog zaak om te werken aan de verbindingen tussen havens in het westen en het oosten van de archipel voor een betere verspreiding van toeristen. 


2 dagen 


De Celebrity Solstice vaart onder de Maltese vlag en heeft 3944 mensen aan boord onder wie 2776 toeristen en 1168 bemanningsleden. Het schip blijft twee dagen in Benoa en vertrekt dinsdag richting Singapore. De haven van Benoa heeft dit jaar 50 schepen mogen verwelkomen met in totaal 74.461 bezoekers. 


Verwacht wordt dat de Balinese haven volgend jaar 52 schepen mag ontvangen met ruim 89 duizend passagiers.