Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken spant zich in om Indonesiërs uit Israël en de Palestijnse gebieden te halen. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn tot op heden vier Indonesiërs geëvacueerd via Jordanië. Die zijn inmiddels weer veilig terug in Indonesië.  


Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken roept Indonesiërs in Israël en in de Palestijnse gebieden op onmiddellijk te vertrekken vanwege de zorgwekkende veiligheidssituatie in de regio. Een meerderheid van hen meent echter dat de situatie veilig is en dat het niet nodig is de regio te verlaten. 


Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het aan de burgers om te beslissen of ze geëvacueerd willen worden of niet, en is het de taak van Indonesië om hen te informeren over de laatste stand van zaken en het evacuatieproces. 


Indonesië heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in Israël en in de Palestijnse gebieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert daarom gesprekken met de Indonesische ambassades in Amman (Jordanië), in Caïro (Egypte) en in Beiroet (Libanon) om te helpen bij het evacuatieproces.


Bedevaart


Niet alleen roept het ministerie Indonesiërs op Israël en de Palestijnse gebieden zo snel mogelijk te verlaten, het ministerie doet tevens een dringende oproep aan Indonesiërs die de regio willen bezoeken om hun plannen uit te stellen totdat de situatie weer veilig is. 


Volgens het ministerie zijn er nog steeds Indonesiërs die voor een bedevaart naar Israël en de Palestijnse gebieden willen afreizen, met gevaar voor hun eigen veiligheid. 


Staking geweld


Voor zover bekend bevinden zich nog 139 Indonesiërs in Israël en de Palestijnse gebieden, onder wie tien in de Gazastrook. De enige uitweg voor de tien Indonesiërs in de Gazastrook is de grensovergang bij Rafah aan de zuidelijke grens van de Gazastrook met Egypte. Die is echter tot nader order gesloten wegens luchtbombardementen door het Israëlische leger. 


Ondertussen dringt Indonesië aan op onmiddellijke staking van het geweld om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.