Whoosh, zo heet de eerste hogesnelheidstrein van Indonesië die maandag (2/10/2023) is gelanceerd. Goed nieuws voor reizigers die van plan zijn met Whoosh tussen Jakarta en Bandung te reizen. Tot medio oktober dit jaar kan dat nog gratis!


Whoosh, spreek uit Wuzz, is een acroniem voor het Indonesische "Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Hebat" of in het Nederlands "Tijdbesparend, Werkt Optimaal, Geweldig Systeem". Na herhaaldelijke vertragingen - het project zou eigenlijk in 2019 afgerond moeten zijn - én kostenoverschrijdingen kan de hogesnelheidsnelheidstrein tussen Jakarta en Bandung, de eerste in Zuidoost-Azië, per 2 oktober 2023 dan toch eindelijk in gebruik worden genomen. 


Reizigers die gebruik willen maken van de hogesnelheidstrein kunnen kiezen uit drie reisklassen: Premium Economy Class, Business Class en First Class. 


Vooralsnog gratis


Tot medio deze maand, een precieze datum wordt nog niet genoemd, kunnen reizigers gratis tussen Jakarta en Bandung reizen. Daarna zal er betaald moeten worden voor een reis met Whoosh. De tarieven zijn nog niet bekend. Daar zal PT Kereta Cepat Indonesia China (KCIC), de exploitant van de hogesnelheidslijn, te zijner tijd een beslissing over nemen. Geschat wordt dat de prijzen tussen de 250 duizend en 350 duizend rupiah zullen liggen. Omgerekend is dat ongeveer tussen de 15 en 22 euro. 


De hogesnelheidstrein kan een snelheid van 350 kilometer per uur halen. Met deze snelheid duurt de rit tussen Jakarta en Bandung ongeveer een half uur. Ter vergelijking: met de reguliere trein duurt de reis tussen beide steden zo’n 2,5 tot 3 uur. Met de auto moet je rekening houden met een reistijd van tenminste 2,5 uur. 


Tot Surabaya?


Whoosh rijdt overigens niet helemaal tot Bandung-stad. Mensen die vanuit Jakarta naar Bandung reizen, stappen in op station Halim (beginstation). De trein stopt vervolgens nog in Karawang, Padalarang en Tegalluar (eindstation). Passagiers die naar Bandung-stad willen reizen, kunnen op station Padalarang overstappen op een zogeheten feedertrein die reizigers in nog geen half uur naar Bandung-stad vervoeren. 


Er liggen plannen op tafel om de hogesnelheidslijn door te trekken tot de Oost-Javaanse stad Surabaya. Als die er komt, dan kunnen reizigers vanaf Jakarta in slechts 3,5 uur naar Surabaya reizen.