[Dit artikel is geüpdatet] De minimumleeftijd voor (vice)presidentskandidaten blijft gehandhaafd op 40 jaar. Maar, er is een uitzondering, want ook diegenen die jonger zijn dan 40 jaar mogen meedingen naar het (vice)presidentschap, mits zij eerder het ambt van regionaal hoofd hebben bekleed, of dat ambt momenteel bekleden. Dat heeft het constitutioneel hof van Indonesië maandag (16/10/2023) bepaald. 


Het hof is van mening dat een ieder die ervaring heeft als bijvoorbeeld gouverneur, regent of burgemeester en via verkiezingen is gekozen om dat ambt te bekleden, feitelijk geschikt is om als vicepresidentskandidaat of presidentskandidaat deel te nemen aan de verkiezingsstrijd, ook al is de betreffende persoon jonger dan 40 jaar. 


Deze uitzondering maakt de weg vrij voor de 36-jarige Gibran Rakabuming Raka, de oudste zoon van president Joko 'Jokowi' Widodo en burgemeester van Solo (Midden-Java), om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van Indonesië die volgend jaar van start gaan. Gibran wordt door de Indonesische media namelijk al enige tijd genoemd als mogelijke running mate van presidentskandidaat Prabowo Subianto. De media hebben gelijk. Zondagavond (22/10/2023) werd bekendgemaakt dat Prabowo en Gibran het tijdens de presidentsverkiezingen van 2024 samen zullen opnemen tegen de andere twee koppels. 


Gemoederen lopen hoog op


De uitspraak van het hof heeft de gemoederen binnen de Strijdende Democratische Indonesische Partij PDI-P, waar Jokowi en zoon Gibran beiden lid van zijn, hoog doen laten oplopen. PDI-P heeft de voormalige gouverneur van Midden-Java, Ganjar Pranowo immers al voorgedragen als presidentskandidaat. Ook heeft PDI-P herhaaldelijk benadrukt zich volledig achter diens kandidatuur te scharen. 


Gibran als running mate van rivaal Prabowo heeft dan ook tot kopzorgen geleid binnen de partij. Des te meer omdat Pro Jokowi (Projo), de vrijwilligersorganisatie die Jokowi bij de vorige verkiezingen steunde, heeft laten weten presidentskandidaat Prabowo in 2024 te zullen steunen.  


Woensdag 14 februari 2024


Op woensdag 14 februari 2024 kunnen meer dan 200 miljoen stemgerechtigden hun stem uitbrengen bij de Indonesische presidentsverkiezingen. Die dag zijn ook de parlementsverkiezingen op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. De presidentsverkiezingen gaan tussen Anies Baswedan, Prabowo Subianto en Ganjar Pranowo. 


De kandidaten worden voorgedragen door een politieke partij die bij de vorige verkiezingen minimaal 20% van de zetels in het parlement heeft behaald, of door een coalitie van politieke partijen die samen tenminste 25 procent van de zetels in het parlement behaalden bij de parlementsverkiezingen in 2019. 


De registratie van de (vice)presidentskandidaten vindt plaats van 19 tot en met 25 oktober 2023. De nationale verkiezingscommissie van Indonesië (KPU) laat weten dat Anies Baswedan en Muhaimin Iskandar (van de islamitische Nationale Bewustwordingspartij PKB) reeds hebben bevestigd zich op de eerste dag van registratie te zullen aanmelden als respectievelijk presidentskandidaat en vicepresidentskandidaat.


Ook Ganjar Pranowo en Mahfud MD, de huidige coördinerend minister van politieke, juridische en veiligheidszaken melden zich op de eerste dag van registratie aan als respectievelijk presidentskandidaat en vicepresidentskandidaat. 


Presidentskandidaten


Onafhankelijk presidentskandidaat Anies Baswedan, van 2014 tot 2016 minister van Onderwijs onder Jokowi en van 2017 tot 2022 gouverneur van Jakarta, geniet de steun van Partai Nasdem (de Nationale Democraten), Partai Keadilan Sejahtera PKS (islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart), en Partai Keadilan Bangsa PKB (islamitische Nationale Bewustwordingspartij). 


Ganjar Pranowo, van 2004 tot 2013 parlementslid en van 2013 tot 2023 gouverneur van Midden-Java, wordt voorgedragen door zijn eigen partij PDI-P en Partai Persatuan Pembangunan PPP (islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij). 


De presidentsverkiezingen van 2024 worden de vierde presidentsverkiezingen voor Prabowo Subianto, sinds 2019 minister van Defensie onder Jokowi. In 2009 was hij de running mate van PDI-P-voorzitter Megawati Soekarnoputri. In 2014 en 2019 nam Prabowo het als presidentskandidaat op tegen Jokowi. En nu doet hij weer een poging. 


Er wordt beweerd dat Prabowo een rol heeft gespeeld bij de ontvoering en verdwijning van studenten en activisten die zich eind jaren negentig verzetten tegen het autoritaire regime van toenmalige president Soeharto, die tevens Prabowo's schoonvader was. Prabowo is overigens nooit voor die misdaden gestraft. Ten tijde van de ontvoeringen voerde Prabowo Subianto het commando over de strategische elite-eenheid Kopassus. 


Laatste update: 23 oktober 2023, 03.31 uur