De gerichte vangst van zebrahaaien in de jaren '90 en begin jaren 2000 in de wateren rond Raja Ampat, leidde tot een flinke afname van de populatie zebrahaaien in het gebied. Australië helpt de fascinerende haaiensoort weer terug de Indonesische wateren in. 


Zebrahaaien waren ooit een veelkomend verschijnsel in de turquoise wateren rond Raja Ampat, een eilandengroep in de Indonesische provincie Papua Barat Daya (Zuidwest Papua). Tegenwoordig staat het dier op de IUCN rode lijst van bedreigde diersoorten. 


In Australië leeft een relatief gezonde populatie zebrahaaien, dankzij goede overheidsrichtlijnen ter bescherming van deze haaiensoort. Anders is het gesteld in Raja Ampat. Daar is de zebrahaai bijna volledig verdwenen, ondanks verscheidene maatregelen van de Indonesische overheid ter bescherming van de onderwaternatuur. 


Raja Ampat


Om hier verandering in te brengen, is het StAR-project in het leven geroepen, een initiatief van 19 landen die samenwerken aan het 'herwilderen' van de wateren rond Raja Ampat, wat inhoudt dat de zebrahaai in het gebied wordt geherintroduceerd, schrijft ABC News


Het hele traject start in het Sea Life Sydney Aquarium in Sydney, Australië. Daar leven twee mannelijke en twee vrouwelijke zebrahaaien die speciaal geselecteerd zijn. Na het paren leggen de vrouwtjes bruine, leerachtige eitjes. Die worden door het aquarium nauwlettend in de gaten gehouden, om er zeker van te zijn dat de eitjes zich goed ontwikkelen. 


Shark nannies


Zodra er een kleine embryo in het eitje zichtbaar is, is het zaak om de eitjes zo snel mogelijk naar Raja Ampat over te laten vliegen zodat die zich kunnen acclimatiseren aan het Indonesische water. Het duurt dan nog ongeveer een maand voordat de eitjes uitkomen. De babyhaaien worden in speciale tanks verzorgd door medewerkers van het StAR-project, de zogeheten 'shark nannies'. 


De haaien leren daar hoe ze zichzelf kunnen voeden door op zeeslakken te jagen voordat ze worden verplaatst naar speciale, beschermde bassins waar ze kennis maken met ander zeeleven. Als ze een lengte hebben van ongeveer 80 centimeter, worden ze uitgezet in het wild.  


Vier zebrahaaien uitgezet in het wild


Tot nu toen zijn, als onderdeel van het project, vier zebrahaaien uitgezet in de wateren rond Raja Ampat. De dieren zijn alle vier afkomstig van eitjes die zijn gelegd in het Sea Life Sydney Aquarium, het eerste aquarium ter wereld dat eitjes kon leveren voor het StAR-project. 


Het duurde 2,5 jaar om de Indonesische regering en de lokale overheid aan boord te krijgen. Het uitzetten van de zebrahaaien in de wateren van Raja Ampat was dan ook een bijzonder mooi moment voor het StAR-team. 


De Indonesische regering heeft de afgelopen vijftien jaar grote stappen gezet in het realiseren van een beschermd natuurgebied waar dieren veilig kunnen leven. Raja Ampat( en de wateren rond de eilandengroep)  is tegenwoordig een van de best bewaakte natuurgebieden in Zuidoost-Azië. En dat is volgens het StAR-team duidelijk te zien aan de verbeterde biodiversiteit in zee. 


De vier vrijgelaten haaien worden door het StAR-team nauwlettend in de gaten gehouden. Het plan is om de komende vijf tot tien jaar 500 eitjes naar het gebied te verschepen. 


De zebrahaai kan tot 2,40 meter lang worden en voedt zich met weekdieren, kleine vissen en schaaldieren.