Het hoofd van de Indonesische anti-corruptiecommissie KPK is als verdachte aangemerkt in een afpersingszaak. De nationale politie van Indonesië zegt voldoende bewijs te hebben om KPK-hoofd Firli Bahuri in verband te brengen met corruptie binnen het ministerie van Landbouw. 


Minister Syahrul Yasin Limpo van Landbouw, die inmiddels uit zijn functie is ontheven, werd vorige maand al opgepakt in de corruptiezaak binnen zijn ministerie. Dat schrijft BBC News


Buitenlandse valutatransacties


De politie zegt in verband met het onderzoek 477.730 aan Amerikaanse dollars te hebben gevonden en documenten die erop wijzen dat er buitenlandse valutatransacties hebben plaatsgevonden. Tijdens een persconferentie op woensdag (22/11/2023) zei Ade Safri Simanjuntak, korpschef van de politie van Jakarta, dat er voldoende bewijs is gevonden om Bahuri aan te merken als verdachte in de corruptiezaak. 


De korpschef zei tevens dat tussen 2020-2023 een staatsfunctionaris geld had afgeperst bij het ministerie van Landbouw. Ook verklaarde Simanjuntak dat sinds oktober dit jaar, toen het onderzoek begon, 91 getuigen door de politie zijn verhoord. 


Levenslang


Voordat Bahuri als verdachte werd aangemerkt, zei hij tijdens een afzonderlijke persconferentie een paar dagen eerder dat hij nooit iemand heeft afgeperst en nooit betrokken is geweest bij omkoping. Bahuri kan een levenslange celstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.