Renita Rismayanti is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot vrouwelijke politieagent van het jaar. Met haar 27 jaar is zij de jongste ontvanger van de prijs ooit. 


Renita, die werkzaam is als Crime Database Officer bij MINUSCA (VN-vredesmissie in de Centraal Afrikaanse Republiek) ontving de prijs op woensdag 15 november 2023 in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. 


In haar functie heeft Renita bijgedragen aan het conceptualiseren en ontwikkelen van een criminele database waarmee de VN-politie brandhaarden van criminaliteit en wanorde in kaart kan brengen en analyseren. Hierdoor kunnen veiligheidsdiensten van het land verscheidene operaties ter ondersteuning van de lokale bevolking beter plannen.


Participatie en leiderschap van vrouwen


Volgens Jean-Pierre Lacroix, onder-secretaris-generaal voor VN-vredesoperaties, levert Renita een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de veiligheid voor kwetsbare groepen in de samenleving, waaronder vrouwen en meisjes. Hij noemt haar het levende voorbeeld van hoe de participatie en het leiderschap van vrouwen de effectiviteit van de VN-missies voor vredeshandhaving en -opbouw aanzienlijk heeft verbeterd. 


Renita begon haar carrière bij de nationale politie van Indonesië in 2014 als pers- en publieksvoorlichter, en werkte ook bij de afdelingen training, administratie en logistiek. Ze hoopt dat zij met het winnen van de prijs aan vrouwen en meisjes kan laten zien dat de deuren tot alle vakgebieden binnen de politie voor hen openstaan. 


De VN-prijs voor vrouwelijke politieagent van het jaar werd in 2011 in het leven geroepen om erkenning te geven aan de uitzonderlijke bijdrage van vrouwen aan VN-vredesoperaties, én om de empowerment van vrouwen te bevorderen.


Foto: Verenigde Naties