Nederland heeft het hoogste aantal Indonesische restaurants ter wereld, op Indonesië na dan. Maar liefst 295 Indonesische restaurants zijn actief in ons kleine kikkerlandje. Gevolgd door Australië met 162 Indonesische restaurants. 


De top 5 van landen met de meeste Indonesische restaurants: 

  1. Nederland (295)
  2. Australië (162)
  3. Verenigde Staten (89)
  4. Maleisië (70)
  5. Japan (66)

Het gaat om conventionele restaurants, pop-up restaurants (tijdelijke restaurants), all you can eat restaurants, en cloud kitchens (restaurants die het eten alleen bezorgen), waarbij de restauranteigenaar tevens de restaurantmanager is. De consumenten bestaan voornamelijk uit Indonesiërs die in het betreffende land wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie in samenwerking met het Nationaal Agentschap voor Onderzoek en Innovatie (BRIN).

Het merendeel van de ondervraagde eigenaren van Indonesische restaurants in het buitenland geeft aan een omzet te hebben van minder dan 300 miljoen rupiah (+/- 18 duizend euro), terwijl het benodigde financieringsbedrag om een restaurant te openen al dan niet uit te breiden, tussen de 1 tot 5 miljard rupiah (+/- 60 duizend tot 297 duizend euro) bedraagt.

Kruiden en specerijen


De respondenten geven ook aan dat de kruiden en specerijen die zij voor de gerechten gebruiken over het algemeen van goede kwaliteit zijn. Alleen vinden zij de prijzen erg hoog. Ook zijn de ingrediënten moeilijk te verkrijgen. De benodigde producten worden gekocht op lokale markten, in lokale winkels, of worden rechtstreeks geïmporteerd uit Indonesië. 

Daar kan het door de Indonesische regering eerder dit jaar in het leven geroepen programma 'Spice Up The World' goed op inspringen. Het programma is erop gericht specerijen uit Indonesië wereldwijd te promoten. Verwacht wordt dat Spice Up The World kan bijdragen tot de verdere ontwikkeling en versterking van Indonesische restaurants in het buitenland. Want, het doel is om wereldwijd 4000 Indonesische restaurants te realiseren.