Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid laat op Bali voorlopig nog geen muggen los die zijn geïnfecteerd met de Wolbachia-bacterie. De inzet van de Wolbachia-mug wordt beschouwd als een effectieve manier om dengue of knokkelkoorts te bestrijden. Maar, nog niet iedereen op het eiland is overtuigd. 


In augustus dit jaar vond in Sanur de "Wolbachia Kite Competition" plaats. Deze vliegerwedstrijd, waarbij enorme vliegers in de vorm van een mug de lucht in werden gelaten, had als doel om de eilandbewoners bekend te maken met de zogeheten Wolbachia-methode. Deze methode wordt als een effectieve manier beschouwd om door muggen overgedragen ziekten zoals dengue, zika, chikungunya en gele koorts te bestrijden. 


Meer info en uitleg nodig


De vliegerwedstrijd kreeg veel bekijks, maar, daar bleef het ook bij. De eilandbewoners vinden dat er vanuit het ministerie van Volksgezondheid meer informatie en uitleg moet komen over de Wolbachia-methode. Een vliegerwedstrijd alleen is niet genoeg, vinden zij. Weer anderen vragen zich af of er misschien de mogelijkheid bestaat dat de Wolbachia-methode juist andere, nieuwe ziekten kan veroorzaken. 


De met de Wolbachia-bacterie geïnfecteerde muggen zouden eigenlijk in de tweede week van november uitgezet worden in Denpasar. Daar wordt nu dus voorlopig mee gewacht. 


Wolbachia-methode


Via de Wolbachia-methode worden muggen uitgezet die Wolbachia-bacteriën bij zich dragen. Muggen met deze bacteriën in hun lichaam, hebben een sterk verminderd vermogen om virussen op mensen over te dragen waardoor de kans op uitbraken van dengue, zika, chikungunya en gele koorts drastisch afneemt. Dat blijkt uit een groot onderzoek in Yogyakarta op het eiland Java.


Daar werd in 2017 een gecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek opgezet naar de effecten van de Wolbachia-methode. De stad werd opgedeeld in 24 clusters. In de helft daarvan werden Wolbachia-muggen uitgezet. Uit de in 2020 bekendgemaakte resultaten blijkt dat in de Wolbachia-clusters het aantal gevallen van dengue met 77 procent was afgenomen. Het aantal ziekenhuisopnames liep zelfs terug met 86 procent. 


Foto: Vlieger opgelaten tijdens de Wolbachia Kite Competition in Sanur (Villa Sinar Cinta)