[Update 19 januari 2024: Indonesië laat de drie toestellen van Lion Air weer vliegen] Indonesië houdt Boeing 737 Max 9-vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Lion Air voorlopig aan de grond. Aanleiding is een incident in de Verenigde Staten waarbij eenzelfde type toestel kort na het opstijgen een noodlanding moest maken vanwege een losgeschoten paneel. 


Lion Air is de enige luchtvaartmaatschappij in Indonesië die over Max 9-toestellen beschikt. Het gaat om in totaal drie vliegtuigen. Die worden vanaf 6 januari 2024 tot nader order aan de grond gehouden. 


Op vrijdag 5 januari 2024 verloor een Boeing 737 Max 9-toestel van Alaska Airlines kort na het opstijgen uit Portland een paneel dat werd gebruikt om een inactieve nooddeur af te dekken. Het vliegtuig, dat op dat moment boven de Amerikaanse staat Oregon vloog, moest daarop een noodlanding maken. De Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA heeft toen besloten alle vliegtuigen van het type Boeing 737 Max 9 voorlopig aan de grond te houden voor inspectie. 


Andere configuratie


Het directoraat-generaal voor de burgerluchtvaart van Indonesië laat weten dat de Max 9-toestellen van Lion Air een andere configuratie hebben dan het Alaska Airlines-toestel dat vorige week een noodlanding moest maken. Desondanks worden de toestellen van Lion Air voorlopig aan de grond gehouden totdat de inspecties voltooid zijn. Daarbij zal het Indonesische ministerie van Transport intensief samenwerken met de FAA, Boeing en Lion Air. 


In oktober 2018 stortte in Indonesië een ander type van de Boeing 737 Max, de Max 8, 13 minuten na vertrek van Soekarno-Hatta International Airport neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden van een vlucht van Lion Air kwamen daarbij om het leven. Vijf maanden later, stortte in Ethiopië opnieuw een Max 8-toestel neer, namelijk een passagiersvliegtuig van Ethiopan Airlines. Ook bij die ramp zijn alle inzittenden omgekomen. 


Beide rampen zijn veroorzaakt door een probleem met het automatisch veiligheidssysteem.