The Meru, voorheen Hotel Grand Inna Bali Beach in Sanur, wil de kamer van Soekarno, de eerste president van Indonesië, openstellen voor gasten. Iets wat nooit eerder is gedaan. Hotel Grand Inna Bali Beach is het oudste hotel en tevens het hoogste gebouw op Bali. 


Aan Detik.com vertelt Elzawira Mutia Sarie, directeur marketingcommunicatie bij The Meru Sanur en Bali Beach Hotel, dat de kamer van Soekarno eerst wordt gerenoveerd voordat het open wordt gesteld voor publiek, wat inhoudt dat gasten er een overnachting kunnen boeken. Zo zullen er meerdere Indonesische culturele ornamenten worden aangebracht die zijn ontworpen door Indonesische kunstenaars. Ook zullen er enkele erfstukken van Soekarno in de kamer worden tentoongesteld. 


Speciale economische zone


Sinds 2023 ondergaat het hotel een ingrijpende renovatie. Het zal deel uitmaken van de zogeheten Speciale Economische Zone van Sanur met onder meer een internationaal ziekenhuis, een congrescentrum, een botanische tuin en een commercieel centrum. De zone beslaat een gebied van 42,26 hectare. 


The Meru gaat naar verwachting in juni 2024 officieel open. Volgens Elzawira Mutia Sarie zal er aan de buitenkant van het gebouw niet veel veranderen, terwijl aan de binnenkant meer ornamenten en accenten van de Indonesische cultuur worden aangebracht, ontworpen door Indonesische kunstenaars. De directeur marketingcommunicatie vertelt verder dat de ontstaansgeschiedenis van het hotel niet los kan worden gezien van Soekarno. In de hoofdlobby hotel zal een historisch reliëf te bewonderen zijn. Op het reliëf is president Soekarno te zien omringd door het volk. 


Niet hoger dan een palmboom


Grand Inna Bali Beach is het oudste, hoogste en enige hotel op Bali dat 10 verdiepingen heeft. Het hotel werd gebouwd in 1663. Toentertijd waren er nog geen regels met betrekking tot de hoogte van gebouwen op Bali die niet hoger mochten zijn dan een palmboom (hoger dan 15 meter).


Het hotel deed in de twintiger jaren van de twintigste eeuw dienst als rustplek voor de bemanning van de Koninklijke Paket-Maatschappij (PKM). In de jaren '60 besloot Soekarno, de eerste president van Indonesië op dezelfde plek een hotel te bouwen met compensatiegeld van de Japanners voor de geleden schade tijdens de oorlog. Soekarno koos deze plek ter ere van Nyi Roro Kidul, de godin van de Zuidzee.


Een brand in 1993 verwoestte bijna alle kamers in het hotel. Alleen kamer 327, de kamer van Soekarno, bleef intact. In 2019 werd Grand Inna Bali Beach door de Indonesische overheid aangemerkt als cultureel erfgoed.