De Indonesische immigratiedienst heeft op Soekarno-Hatta International Airport, bij Jakarta, vier vreemdelingen gearresteerd die valse paspoorten en visa op zak hadden. Een van hen stond op het punt een vlucht te nemen met eindbestemming Nederland. 


De reizigers zijn afkomstig uit Irak, Syrië en Soedan. Volgens de immigratiedienst hadden de vier motieven om naar Nederland en Duitsland te komen om daar een beter leven te zoeken, terwijl zij Indonesië als doorvoerland gebruikten. 


Mensensmokkelnetwerk


Uit resultaten van een eerste onderzoek blijkt dat de vier een vals paspoort gebruikten toen zij Indonesië binnenkwamen. Vermoed wordt dat zij deel uitmaken van een internationaal mensensmokkelnetwerk. 


De Iraakse reiziger werd opgepakt toen deze Indonesië wilde verlaten op een vlucht van Garuda Indonesia, vluchtnummer GA88. De Soedanese reiziger werd opgepakt nadat hij Indonesië binnenkwam op een vlucht van Etihad Airways, vluchtnummer EY474. De twee Syrische reizigers kwamen Indonesië binnen op een vlucht van Emirates Airlines, vluchtnummer EK356. Bij de paspoortcontrole lieten zij een Bulgaars paspoort zien. 


Toerist


Het gebruiken van een tweede land als doorvoerland om vervolgens af te reizen naar een doelland in Europa, is een vaakgebruikte strategie van mensensmokkelnetwerken. Het doel van deze strategie is om de immigratiecontrole in het doelland te misleiden. Dat de reiziger vóór aankomst in het doelland reeds verschillende landen heeft bezocht, geeft de indruk dat de reiziger een toerist is. 


Dat er voor Indonesië is gekozen als doorvoerland heeft geen specifieke reden, legt een woordvoerder van de immigratiedienst uit. Wel is het zo dat de meeste doorvoerlanden zich in Zuidoost-Azië bevinden, aldus de woordvoerder.