Een toeristenboot met 14 Nederlanders aan boord is veilig aangemeerd in de haven van Labuan Bajo op het Indonesische eiland Flores, Oost-Nusa Tenggara. Er was sinds woensdagavond (21/2/2024) geen contact mogelijk met de boot die volgens de autoriteiten in slecht weer terecht kwam. 


De boot, die onder de naam Marcopolo Green vaart, vertrok woensdagmiddag vanuit de haven van Labuan Bajo richting het eiland Komodo dat deel uitmaakt van het Komodo Nationaal Park, het leefgebied van de komodovaraan. De boot had als eindbestemming de haven van Sape, op het eiland Sumbawa, West-Nusa Tenggara, meldt Kompas. Onderweg werd de boot echter getroffen door slecht weer en kreeg te maken met hoge golven. Besloten werd aan te meren bij Gili Lawa, een eilandje voor de kust van Komodo. 


Terug naar Labuan Bajo


De autoriteiten zeggen op woensdagavond 21 februari 22.45 uur een melding te hebben ontvangen dat er geen contact mogelijk was met de Marcopolo Green, waarop er meteen een reddingsteam werd gemobiliseerd. Om 6.51 uur de volgende morgen kon er weer contact worden gemaakt met de boot die veilig was aangemeerd bij Gili Lawa. 


De 14 Nederlandse toeristen en een lokale toerist aan boord van de Marcopolo Green werden rond het middaguur geëvacueerd, terug naar de haven van Labuan Bajo.