Een Indonesisch echtpaar koos voor Thailand als bestemming voor hun huwelijksreis maar werd de toegang tot het land geweigerd. De reden hiervoor was dat de twee niet voldoende contant geld bij zich hadden. Helemaal niets van waar, zeggen de Thaise autoriteiten.

De vrouw plaatste een video over deze niet zo fijne ervaring op TikTok. Daarin vertelde ze dat ze in januari dit jaar samen met haar man was afgereisd naar Thailand om daar hun honeymoon te vieren. De vrouw kon zonder problemen door de Thaise paspoortcontrole. Voor haar man verliep het hele proces echter niet zo soepel.

Contant geld


Hij had niet voldoende contant geld bij zich, en kon Thailand daarom niet in, zo vertelt zijn vrouw in de video. Ondanks verschillende pogingen van zijn echtgenote om geld op de luchthaven te pinnen, bleven de grensautoriteiten bij hun besluit. De man werd de toegang tot Thailand ontzegd. 

Het echtpaar besloot hun geplande huwelijksreis naar Thailand maar te annuleren en besloot hun huwelijk elders te vieren. De keuze viel op Japan. 

Imagoschade 


De video ging viraal in Indonesië, is duizenden keren bekeken en kreeg duizenden reacties. Reden voor de Thaise autoriteiten om een onderzoek in te stellen om op die manier de imagoschade voor het toerisme van het land zoveel mogelijk te beperken.

Op woensdag (28/2/2024) hielden de Thaise autoriteiten een persconferentie waarin zij hun bevindingen bekend maakten. Wat bleek?

Soloreiziger


De vrouw reisde op 4 januari 2024 alleen, zonder echtgenoot, naar Thailand vanuit Jakarta. Via de internationale luchthaven Don Mueang in Bangkok kwam ze het land binnen. Op 16 januari 2024 verliet ze Thailand weer via luchthaven Suvarnabhumi. Haar aankomst en vertrek werden geregistreerd door beveiligingscamera's op beide luchthavens. 

Nader onderzoek wees uit dat de vrouw als online verkoper frequent tussen Jakarta en Bangkok reist. De Thaise autoriteiten zijn er dan ook volledig van overtuigd dat de Indonesische het hele verhaal verzonnen heeft voor sociale media content. 

De persconferentie werd overigens ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de Indonesische ambassade in Bangkok. Waarschijnlijk om te benadrukken dat de Thaise autoriteiten deze zaak zeer ernstig opnemen. 

Tijdens de bijeenkomst werden als bewijsmateriaal beelden van de beveiligingscamera's op de luchthavens Don Mueang en Suvanrabhumi vertoond waarop te zien is dat de vrouw alleen reist, zonder gezelschap. 

20 duizend Baht per persoon


Onderdanen uit 64 landen, waaronder Indonesië, kunnen zonder visum naar Thailand reizen bij een verblijf van maximaal 30 dagen. Zij moeten kunnen aantonen dat zij over voldoende financiële middelen beschikken voor hun verblijf in Thailand, dat is minimaal 20.000 Thaise Baht per persoon. Omgerekend is dat ongeveer 500 euro per persoon. 

Deze regeling bestaat volgens de Indonesische ambassade in Bangkok al sinds 1979, maar zorgde de afgelopen weken voor grote ophef onder reizigers uit Indonesië. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de viraal gegane video. 20 duizend Baht is een groot bedrag voor reizigers die van plan zijn slechts een paar dagen in het land te verblijven. 

De Thaise grensautoriteiten zeggen dat er inderdaad gecontroleerd wordt of reizigers aan de toegangseisen voldoen. Maar, zeggen zij er ook bij, het gaat om willekeurige controles. Thailand verwelkomt toeristen uit Indonesië met open armen, zeggen de Thaise autoriteiten.