Op het Indonesische eiland Bali zijn twee buitenlandse toeristen omgekomen toen de houten villa waar zij verbleven werd weggevaagd door een aardverschuiving. Volgens Australische en Indonesische media zijn de slachtoffers een Australische vrouw en haar Nederlandse partner. Vermoedelijk lag het tweetal ten tijde van de ramp te slapen. 


Dichtbij Jatiluwih-rijstterrassen


De aardverschuiving, die werd veroorzaakt door zware regenval, zou donderdagochtend (14/3/2024) hebben plaatsgevonden. De heuvel die achter de getroffen accommodatie lag bezweek door de hevige regen en harde wind. Twee leegstaande naastgelegen villa's bleven gespaard. De villa's liggen in de buurt van de rijstterrassen van Jatiluwih, een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. 


Een woordvoerder van het Indonesische agentschap voor rampenbestrijding vertelt aan de pers dat reddingswerkers twee lichamen onder het puin vandaan hebben gehaald. Het gaat volgens de lokale autoriteiten om het lichaam van een Australische vrouw met een permanente verblijfsvergunning voor de VS, en het lichaam van haar Nederlandse partner. 


Op zoek naar een plek om te overnachten


Volgens de eigenaar van de villa arriveerde het tweetal woensdagavond (13/3/2024) rond 20.00 uur op een motor bij de accommodatie. Ze zochten naar een plek om te overnachten en wilden de villa van binnen zien. De villa-eigenaar adviseerde het stel elders een overnachting te zoeken omdat de elektriciteit was uitgevallen. Vanwege de slechte weersomstandigheden en omdat het tweetal er uitgeput uitzag, liet de eigenaar het koppel uiteindelijk in de villa overnachten. 


De lichamen van de slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Denpasar. 


Slecht weer


Ondertussen heeft het Indonesische agentschap voor meteorologie, klimatologie en geofysica (BMKG) een waarschuwing uitgegeven voor extreem weer op Bali van 15-17 maart 2024 als gevolg van de tropische cyclonen die zich aan het ontwikkelen zijn boven het zuidoostelijke deel van de Indische Oceaan en boven de noordkust van Australië. 


Het is regenseizoen in Indonesië, en in het regenseizoen vinden in het land regelmatig aardverschuivingen plaats. Door de ontbossing is het probleem in bepaalde regio's erger geworden, waarbij langdurige hevige regenval in een aantal gebieden in de Indonesische archipel overstromingen veroorzaakt. Zo zijn op het Indonesische eiland Sumatra minstens 30 mensen om het leven gekomen als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen.