De Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo wil heel graag dat Apple een fabriek bouwt in Indonesië. Apple-CEO Tim Cook, die woensdag (17/4/2024) een ontmoeting had met Jokowi, zei te zullen gaan onderzoeken of dit mogelijk is. 


Indonesië ziet er reikhalzend naar uit om een belangrijke schakel te worden in de toeleveringsketens van grote internationale bedrijven als Apple, en hoopt ten zeerste dat het Amerikaanse technologiebedrijf een productiefaciliteit gaat bouwen in het land. 


Samenwerken met Indonesische bedrijven is ook een optie


Mocht die er niet komen, dan zou het miljardenbedrijf ook kunnen overwegen samen te werken met Indonesische bedrijven om op die manier lokaal geproduceerde componenten te verkrijgen die gebruikt kunnen worden in Apple-producten, aldus minister Agus Gumiwang Kartasasmita van Industrie, die ook bij de ontmoeting in het presidentieel paleis in Jakarta aanwezig was. 


Want, legt de minister uit, Indonesië heeft immers de capaciteit om te produceren voor de export.


Vierde opleidingscentra komt op Bali


Tim Cook is sinds dinsdag (16/4/2024) in Indonesië. Hij reisde eerder deze week al naar Vietnam, waar wel Apple-producten worden gemaakt. Hoewel Apple nog geen productiefaciliteit in Indonesië heeft, investeert het bedrijf al sinds 2018 in het land via de oprichting van een opleidingscentrum voor app-ontwikkelaars in Jakarta. Daarna volgden academies in Surabaya (Oost-Java) en op het eiland Batam.


Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft onlangs bekendgemaakt van plan te zijn een vierde academie te gaan openen in Indonesië, en wel op het eiland Bali. Met de opening van de nieuwe academie wil Apple verder investeren in kansen voor app-ontwikkelaars, studenten en ondernemers die een carrière willen beginnen in de groeiende iOS-app markt in de regio. 


Relevant en betekenisvol werk


Tot nu toe hebben al meer dan 2000 ontwikkelaars in spe het programma op een van de academies in het land afgerond. Volgens het technologiebedrijf heeft 90 procent van de afgestudeerden relevant en betekenisvol werk gevonden in verschillende sectoren, zoals het onderwijs, e-commerce, transport en duurzaamheid. 


'We hebben al zovaak gezien dat een regel code de wereld kan veranderen - en, in Indonesië investeren we in de creativiteit en vaardigheden van diegenen die vastbesloten zijn dat te bewijzen,' aldus Cook. Indonesië kent een groeiende ontwikkelaarsgemeenschap. De Apple-Ceo kijkt er dan ook naar uit om te investeren in het succes van nog meer ontwikkelaars met de opening van een vierde academie in het land. 


Vanuit de hele wereld


Om interculturele uitwisseling aan te moedigen, accepteert de campus op Bali niet alleen aanmeldingen uit Indonesië, maar vanuit de hele wereld, ongeacht de opleidingsachtergrond of codeerervaring van de kandidaat-student.


De studenten die het negen maandende durende programma op een van de academies in Indonesië volgen, hebben een verschillende persoonlijke en professionele achtergrond, komen uit 90 verschillende steden in Indonesië, en zijn tussen de 19 en 50 jaar oud. Volgens Apple brengt elk van hen nieuwe ideeën en een eigen levenservaring met zich mee bij het ontwerpen van apps en het ontwikkelen van bedrijfsplannen.