Bridging visa. Zo heet het nieuwe visum dat de Indonesische immigratiedienst onlangs heeft geïntroduceerd. Met dit tijdelijke visum kunnen houders van een bijna verlopen verblijfsvergunning in Indonesië blijven terwijl ze een aanvraag doen voor een nieuwe verblijfsvergunning. 

'De bridging visa vormt een brug tussen de vorige verblijfsvergunning en de aanvraag van een nieuwe verblijfsvergunning', staat op de website van de Indonesische immigratiedienst. 

'Buitenlandse staatsburgers die in het bezit zijn van een bezoekvisum (Izin Tinggal Kunjungan) waarvan de aanvraag is ingediend via evisa.imigrasi.go.id, kunnen een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (Izin Tinggal Terbatas) verkrijgen zonder daarvoor Indonesië te hoeven verlaten. Hetzelfde geldt voor houders van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd en houders van een permanente verblijfsvergunning (Izin Tinggal Tetap) die niet meer verlengd kan worden. Ook zij hoeven Indonesisch grondgebied niet te verlaten', aldus directeur-generaal Silmy Karim van de immigratiedienst. 

60 dagen geldig


Het overbruggingsvisum, dat op 1 april 2024 is geratificeerd, is 60 dagen geldig en geldt alleen voor aanvragers die in Indonesië zijn. Het overbruggingsvisum verliest zijn geldigheid zodra de aanvrager Indonesisch grondgebied verlaat. 

Het overbruggingsvisum kan gebruikt worden door buitenlanders die een statuswijzing willen aanvragen naar een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Houders van een overbruggingsvisum zijn niet onderhevig aan een boete wegens visumoverschrijding.

Online aanvraag


Buitenlanders die gebruik willen maken van een overbruggingsvisum dienen hiervoor een aanvraag te doen via evisa.imigrasi.go.id. De kosten voor het visum dienen betaald te worden uiterlijk 3 dagen voor het verlopen van de geldigheidsduur van het vorige visum. 

Het overbruggingsvisum bespaart buitenlanders tijd, moeite en accommodatiekosten, en biedt hen tegelijkertijd rechtszekerheid, aldus Silmy Karim van de Indonesische immigratiedienst.