In een nationaal park in het uiterst westelijke punt van het eiland Java is een kalf van de zeer zeldzame Javaanse neushoorn gespot. Met de vondst komt het aantal Javaanse neushoorns in het park nu op 82 exemplaren.

Het jonge kalf werd  eerder deze maand gespot in het Ujung Kulon Nationaal Park. Daar werd in februari dit jaar een nieuwe wildcamera geïnstalleerd. Twee maanden later, op 4 april, legde de camera een jong kalf met zijn moeder op beeld vast. 

De jonge neushoorn, waarvan het geslacht nog niet bekend is, is naar schatting drie tot vijf maanden oud. 

Niet te vroeg juichen


De vondst van het nieuwe kalf betekent goed nieuws voor de populatie van de Javaanse neushoorn (Rhinoceros sondaicus) die op de lijst staat van ernstig bedreigde diersoorten. In 2022 en in 2023 legden wildcamera's ook al twee nieuwe kalveren vast op beeld.


Het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw beschouwt de recente opname als bewijs dat het regeringsbeleid ter bescherming van de Javaanse neushoorn in het Ujung Kulon Nationaal Park succes heeft. De beelden tonen namelijk aan dat de dieren zich op natuurlijke wijze kunnen voortplanten. 

Toch wil het ministerie niet te vroeg juichen. Hoewel Taman Nasional Ujung Kulon beschermd gebied is, is dat geen garantie dat het park veilig is voor stropers. Ook zijn er andere dreigingen die het voortbestaan van de Javaanse neushoorn kunnen verstoren, zoals ziekten, roofdieren, inteelt en natuurrampen. 

Alleen nog in Ujung Kulon


De Javaanse neushoorn leeft alleen nog in het Ujung Kulon Nationaal Park dat een oppervlakte heeft van 120 duizend hectare en gekenmerkt wordt door weelderige regenwouden. De Javaanse neushoorn heeft dikke huidplooien waardoor het lijkt alsof hij een harnas draagt. 


Ooit leefden er in de regio Zuidoost-Azië duizenden Javaanse neushoorns. Hun populatie is echter flink gedaald door stroperij en menselijke inbreuk op hun natuurlijke leefomgeving. 

Foto: Ministerie van Milieu en Bosbouw