Mooryati Soedibyo, oprichtster van het Indonesische huidverzorgings- en cosmeticabedrijf PT Mustika Ratu Tbk, is woensdag (24/4/2024) in een ziekenhuis in de Indonesische hoofdstad Jakarta overleden.  

Wie wel eens in de supermarkt in Indonesië is geweest, zal ze vast wel in de schappen hebben zien staan: producten van het Indonesische huidverzorgings- en cosmeticamerk Mustika Ratu. Oprichtster van PT Mustika Ratu Tbk, het bedrijf achter het immens populaire merk, is Mooryati Soedibyo. 

Van adel


Mooryati is in 1928 geboren in een adellijke familie. De kleindochter van Pakubuwono X, de tiende sultan van Surakarta, groeide op in het sultanspaleis (kraton) in deze Midden-Javaanse stad. Daar leerde ze van haar grootmoeder de ins en outs van traditionele kruidengeneeskunde. Zo begon ze te experimenteren met het samenstellen van kruidendrankjes (jamu) en plantaardige cosmetica. 

Haar fascinatie voor traditionele kruidengeneeskunde heeft Mooryati ertoe bewogen de door haarzelf samengestelde jamu aan de man te brengen. Haar kruidendrankjes waren zo succesvol dat Mooryati in 1978 besloot het bedrijf PT Mustika Ratu Tbk op te richten. 

Eerst jamu


Het door Mooryati opgerichte bedrijf verkocht in eerste instantie alleen maar jamu. Later werden ook huidverzorgingsproducten en cosmetica op plantaardige basis aan het assortiment toegevoegd die sinds 2000 niet alleen in Indonesië, maar ook ver daarbuiten op de markt werden gebracht. 

'De koningin van de jamu' is 96 jaar geworden. 

Foto: Mustika Ratu