Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat paus Franciscus van plan is Indonesië te bezoeken. Ook zouden er gesprekken gaande zijn met het Vaticaan over de geplande reis. 

'Ja, paus Franciscus is van plan Indonesië te bezoeken. We zijn momenteel alles aan het voorbereiden', aldus minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken aan Reuters, al heeft zij niet bekendgemaakt wanneer het bezoek precies gaat plaatsvinden. 

Mogelijk september


De minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, aartsbisschop Paul Gallagher, zei in een interview vorige maand met America Magazine, het tijdschrift van de Amerikaanse jezuïeten, dat paus Franciscus van plan is begin september dit jaar Indonesië, Singapore, Oost-Timor en Papoea Nieuw Guinea te bezoeken, en mogelijk ook Vietnam. 

Ook Indonesische media citeerden eerder deze week minister Yaqut Cholil Qoumas van Religieuze Zaken dat de paus in september dit jaar een bezoek brengt aan Indonesië. 

Het Vaticaan heeft echter nog geen datum bevestigd voor zijn bezoek aan Azië, wat een van de zwaarste reizen zal zijn voor de 87-jarige kerkvorst, die door zijn kwakkelende gezondheid genoodzaakt was reeds verscheidene afspraken af te zeggen. 

Indonesië werd twee keer eerder door een paus bezocht. In 1970 reisde paus Paulus VI naar Jakarta en in 1989 bezocht paus Johannes Paulus II Jakarta en vier andere steden in het land.

Oost-Nusa Tenggara


Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Met acht miljoen gelovigen in het land, vertegenwoordigen katholieken drie procent van de totale bevolking van Indonesië, een land dat ruim 270 miljoen inwoners telt. De Fillipijnen en Oost-Timor zijn de enige twee landen in Azië met een overwegend katholieke bevolking. 

Uit gegevens van het Indonesische ministerie van Religieuze Zaken (2022) blijkt dat in Indonesië de meeste katholieken in de provincie Oost-Nusa Tenggara wonen, gevolgd door West-Kalimantan en Noord-Sumatra.