Uitzicht op de tweede hoogste vulkaan van Indonesië, de watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep, een groene natuur. Dit alles gecombineerd met een serene rust. Indonesiënu neemt je mee naar Senaru, een lieflijk bergdorpje op de flanken van de actieve vulkaan Rinjani, in het noorden van het eiland Lombok. 

Een bezoek aan Lombok is volgens menig reiswebsite 
niet compleet zonder een beklimming van de hoogste berg op Lombok en de op een na hoogste berg van Indonesië: de Rinjani. Ben je daar om een bepaalde reden niet toe in staat, dan kun je ook van de vulkaan genieten zonder deze te beklimmen, en wel vanuit het bergdorpje Senaru. 

Uitvalsbasis Rinjani


Senaru, dat in het noorden van Lombok ligt, is de perfecte uitvalsbasis om de 3726 meter hoge vulkaan Rinjani beklimmen. 


Verscheidene lokale touroperators bieden vanuit Senaru wandeltochten naar de Rinjani aan, variërend van 2 tot 4 dagen. De wandeltocht van 2 dagen/1 nacht brengt klimmers naar de kraterrand van de Rinjani. Vanaf deze locatie, waar ook een nacht gekampeerd wordt, is de bergtop goed te zien. 

Wandelaars die de bergtop niet alleen vanaf de kraterrand willen bewonderen, maar deze ook willen bereiken, kunnen een wandeltocht nemen van 3 of 4 dagen.


Reizigers die van de Rinjani willen genieten, zonder de vulkaan te hoeven beklimmen, kunnen dat ook doen vanaf verschillende locaties in Senaru zelf. Zo is bovenstaande foto genomen vanaf de rand van het zwembad van een van de accommodaties in het dorp.

Waterval Sendang Gile


Senaru is niet alleen de perfecte uitvalsbasis voor een wandeltocht naar de top van de Rinjani. Bezoekers kunnen in het dorp ook verschillende andere activiteiten ondernemen, zoals een bezoek aan de watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep die beiden deel uitmaken van het Gunung Rinjani Nationaal Park. 


Een stenen trap leidt bezoekers zo'n 40 meter naar beneden - een wandeltocht van ongeveer een kwartier - naar de dichtstbijgelegen waterval vanaf de toegangspoort: Sendang Gile. De legende gaat dat bidadari's - beeldschone, engelachtige wezens - vanuit de hemel afdaalden om bij deze 30 meter hoge waterval een bad te nemen. 

Een andere legende gaat dat de waterval bij toeval werd ontdekt door een dorpeling die jacht maakte op een leeuw die voor paniek zorgde in een naburig dorpje. Het dier vluchtte weg het bos in en verdween achter de waterval. Lokale bewoners besloten de waterval Sengang Gile of Singa Gila te noemen wat 'gekke leeuw' betekent.

In de loop der jaren veranderde de uitspraak van Sengang Gile tot het huidige Sendang Gile. 


Waterval Tiu Kelep


Een eindje verderop ligt waterval Tiu Kelep. Een wandeling waarbij je trappen moet op- en aflopen, bruggen moet oversteken, hindernissen tegenkomt, langs beekjes loopt en die op enkele plekken ook moet doorwaden. Natte voeten gegarandeerd dus. De obstakels die je tegenkomt, vallen echter in het niet bij de groene, weelderige natuur waar je doorheen wandelt. 


Na een wandeling van ongeveer drie kwartier horen we de waterval al kletteren. Onze inspanningen zijn niet voor niets geweest, blijkt wel uit de volgende foto's. Senaru ligt in het noordelijke deel van het eiland Lombok dat ook wel 'het kleinere broertje van Bali' wordt genoemd. Het dorpje ligt op ongeveer 3 uur rijden vanaf de internationale luchthaven van Lombok. Je kunt ervoor kiezen om via de westkust te rijden, waar je een of meerdere tussenstops kunt maken om te genieten van het uitzicht over Straat Lombok, de zeestraat tussen de eilanden Bali en Lombok. 

Een andere optie vanaf de luchthaven naar Senaru is de route binnendoor, waar je bijvoorbeeld de benen kunt strekken in Sembalun, een knus bergdorpje dat omringd wordt door heuvels. Vanaf Sembalun is het nog ongeveer een uur rijden naar Senaru.