[Dit artikel is geüpdatet] Sam Ratulangi International Airport is weer open voor vliegverkeer. De luchthaven in Manado, Noord-Sulawesi, was sinds donderdag (18/4/2024) gesloten vanwege de uitbarsting van de vulkaan Ruang. 


Naast het heropenen van de luchthaven, hebben de autoriteiten de status van de vulkaan naar beneden bijgesteld, naar het op een na hoogste niveau. De Ruang-vulkaan, gelegen op een gelijknamig eilandje voor de kust van het noordelijkste gedeelte van de provincie Noord-Sulawesi, kwam de afgelopen dagen meerdere keren tot uitbarsting. Bij de hevigste eruptie op woensdagavond (17/4) spuwde de vulkaan, as tot wel 3000 meter hoog de lucht in. Sindsdien zijn er honderden bevingen in het gebied geregistreerd. 


Tsunamiwaarschuwing 


Naar aanleiding van de uitbarsting heeft het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampenbestrijding PVMBG de status van Ruang-vulkaan bijgesteld naar het hoogste niveau. 


Ook werd een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd. De autoriteiten vreesden namelijk dat delen van de vulkaan in zee zouden kunnen vallen, hetgeen een vloedgolf kan veroorzaken. Dat gebeurde in 1871. Een vloedgolf van 24 meter kostte toen aan zo'n 400 mensen het leven. 


Naast het afkondigen van het hoogste alarmniveau en het uitvaardigen van een tsunamiwaarschuwing, hebben de autoriteiten ook een veiligheidszone ingesteld van 6 kilometer rondom de vulkaan. Mensen krijgen het dringende verzoek deze zone niet te betreden. De evacuatie van mensen die binnen de zone wonen is in volle gang. Minstens 800 mensen zijn inmiddels geëvacueerd. 


Laatste update: dinsdag 23 april 2024 09.37 uur