De 64e editie van de Tong Tong Fair in Den Haag kan om financiële redenen niet doorgaan. Een schok voor alle deelnemers van het festival, met name voor de standhouders uit Indonesië die al hadden betaald voor de huur en hun spullen al hadden ingekocht én verstuurd naar Nederland, schrijft een Indonesische nieuwssite. 


Er is inmiddels al veel geschreven over de annulering van de Tong Tong Fair (TTF). Het festival zou moeten plaatsvinden van 24 mei t/m 2 juni 2024 op het Malieveld in Den Haag. Het meest recente nieuws werd dinsdag (7/5) naar voren gebracht door RTL.nl. Die meldt dat het festival op de rand staat van een faillissement.


Meer dan 3 miljard rupiah


Deelnemers uit Indonesië, het merendeel kleine ondernemers uit het micro- midden- en kleinbedrijf, reageren geschokt, boos en teleurgesteld. Zij lopen het risico een verlies te lijden van meer dan drie miljard rupiah, omgerekend meer dan 173 duizend euro, schrijft Detik.com


Nugroho Agung, woordvoerder van de gedupeerde deelnemers uit Indonesië, vertelt aan de nieuwssite dat de ondernemers begin dit jaar van PT Wira Utama Wisata, het vertegenwoordigingskantoor van TTF in Indonesië, het verzoek kregen om het bedrag voor de huur over te maken. 


Een paar maanden later, om precies te zijn op 2 mei 2024 meldt de organisatie van het festival op haar website dat de 64e Tong Tong Fair niet door kan gaan:


Het evenement waar wij de afgelopen maanden heel hard aan hebben gewerkt, kan helaas om financiële redenen niet doorgaan. Wij begrijpen dat dit besluit voor velen een schok zal zijn. We hebben er tot het allerlaatst alles aan gedaan om dit te voorkomen.


In een update twee dagen na de bekendmaking van het schokkende nieuws, zegt de organisatie nog niet heel veel meer concrete informatie te hebben dan in het eerste bericht stond.  


Het was vooral heel belangrijk om de annulering zo snel mogelijk naar buiten te brengen, zodat deelnemers (standhouders, leveranciers, artiesten, bezoekers, partnerorganisaties) direct konden stoppen met kosten te maken. 


Schade beperken


Wat moet er nu gebeuren met alle goederen die al zijn verscheept naar Nederland? Het is de verwachting dat de spullen medio mei 2024 in Nederland zullen arriveren. 


De gedupeerde ondernemers hopen dat de Indonesische regering in samenwerking met de Indonesische ambassade in Nederland kan helpen bij het vinden van een oplossing voor dit probleem om op die manier de schade zoveel mogelijk te beperken. 


Indonesische gemeenschap in NL biedt een helpende hand


De Indonesische gemeenschap in Nederland is intussen al een actie begonnen om gedupeerde landgenoten een helpende hand te bieden. Via de Facebook-groep Indonesians Living in Holland, die meer dan 13 duizend leden telt, wordt een oproep gedaan aan Indonesische ondernemers én individuen in Nederland om goederen die vanuit Indonesië zijn verstuurd in te kopen. 


De producten kunnen bijvoorbeeld weer worden verkocht op andere 'pasars' die worden georganiseerd of via een van de vele Indonesische toko's in het land.