Het dodental door de plotselinge overstromingen en koude lavastromen in het westelijke deel van het Indonesische eiland Sumatra is inmiddels opgelopen tot zeker 50. De reddingsdiensten zijn nog op zoek naar 27 vermisten. Ruim 3000 mensen zijn geëvacueerd. 


De overstromingen werden veroorzaakt door de urenlange hevige regenval van het afgelopen weekend. Ook werd door de regen vulkanisch materiaal van de hellingen van de vulkaan Marapi naar beneden meegevoerd, ook wel 'koude lava' of 'lahar' genoemd. De overstromingen brachten ook rotsblokken en boomstammen mee naar beneden. 


Verwoestend


Koude lava is een mengsel van vulkanisch materiaal, zoals as, zand en kiezelstenen, dat door de regen langs de hellingen van de vulkaan wordt meegevoerd naar beneden. Koude lavastromen zijn destructiever dan 'gewone' lavastromen en laten een grote spoor van vernieling achter. 


Meer dan 200 huizen, 225 hectare grond, inclusief rijstvelden, en belangrijke hoofdwegen in de West-Sumatraanse districten Agam en Tanah Datar raakten door het natuurgeweld beschadigd. De onbegaanbare wegen belemmeren de hulpverlening. De nationale rampenbestrijdingsdienst van Indonesië BNPB zegt dat de focus daarom ligt op het zoeken van vermisten en het vrijmaken van de hoofdwegen die bedekt liggen onder modder en puin. 


Vulkaan Marapi


De vulkaan Marapi is een van de meest actieve vulkanen in de Indonesische archipel. De afgelopen zes maanden werden de districten Agam en Tanah Datar al meerdere keren getroffen door plotselinge overstromingen en koude lavastromen. Volgens milieuactivisten is het gebied extra kwetsbaar hiervoor door ontbossing als gevolg van houtkap.


Foto: Badan Nasional Penanggulangan Bencana